Recunoscut de către profesorii săi ca fiind cel mai talentat pianist din câţi au avut la Colegiul de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi, Florin Mantale a obţinut anul acesta titlul „Elevul Anului“ în luna octombrie, când Inspectoratul Şcolar Judeţean a premiat pe toţi elevii olimpici naţionali şi internaţionali în cadrul unei gale.
Florin a devenit „Elevul Anului“, deoarece este un maestru la pian la doar 18 ani şi a câştigat numeroase premii importante peste hotare. Visul său este să ajungă un pianist renumit, iar pentru acest vis munceşte mult încă din copilărie. Cu toate acestea, în cariera lui Florin există o piedică. Acesta nu are un pian, sau măcar o pianină performantă. Acum câţiva ani, părinţii i-au cumpărat o pianină la mâna a doua care acum îndeplineşte în casă rolul de obiect de muzeu, deoarece este stricată, şi nu mai poate repeta la ea.
Ca să nu piardă din orele de pregătire, rămâne la şcoală şi repetă la pian. Nici la Colegiu pianul nu este nou, însă există. „Ţin pianina în casă doar de frumuseţe, nu se mai poate cânta la ea. La început am învăţat din plăcere, la liceu am realizat că pianul este extrem de serios dacă vrei performanţă. Mi-au cumpărat părinţii pianină la 9 ani, un pian costă prea mult, în jur de 3.000 de euro, la mâna a doua, iar părinţii nu au posibilitatea să-mi cumpere. E o dorinţă pe care vreau să o manifest într-o manieră profesionistă şi vreau ca munca mea să fie apreciată la cel mai înalt nivel“, spune Florin.
O pianină nouă însă ajunge tot cam la aceeaşi sumă, însă diferă foarte mult sunetul, astfel că tânărul pianist preferă un pian second-hand în locul unei pianine noi. „Sunetul unui pian nu se poate compara cu cel al unei pianine, de aceea pot ajunge şi la sume colosale. Insă în cazul meu este optim să am un pian second-hand ce îmi oferă o calitate mai buna în interpretare“, spune acesta.
Profesorii săi îl încurajează şi îi dau tot sprijinul moral, deoarece doar atât îi pot oferi. Familia l-a sprijinit mereu în demersul său, chiar dacă nu au avut bani, au reuşit să facă rost şi să-l trimită la concursurile la care şi-a dorit să meargă, şi de unde s-a întors de fiecare dată cu premiul I sau Marele Premiu.
Florin face naveta zilnic din Holboca
Deşi cântă la pian de 10 ani de zile, părinţii nu au reuşit să-i cumpere nici până în prezent o pianină nouă ori un pian la mâna a doua, deoarece nu sunt oameni bogaţi. Tatăl lui Florin este profesor de muzică la Şcoala Gimnazială din Holboca, satul unde şi locuiesc, iar mama este recepţioneră. Şi-a încercat norocul în Italia, însă Florin ştie cel mai bine că acolo câinii nu umbă cu colacii în coadă. Cu salariile lor, părinţii reuşesc doar să îşi întreţină familia, ţinând cont de faptul că Florin mai are un frate mai mare, Marius, care este student în anul III la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, unde studiază tot pianul. Se pare că Florin a auzit prima dată o melodie la pian cântată de fratele lui, şi aşa s-a apucat şi el să înveţe acest instrument muzical. „Am descoperit un copil foarte talentat, sensibil, pasionat de muzică şi cred că până la sfârşitul liceului voi obţine rezultate remarcabile cu el“, a menţionat Claudia Alexa, profesorul său îndrumător.
Şcoala se mândreşte cu un aşa talent şi speră ca, peste ani, numele său să urce şi mai mult pe scenele internaţionale. „Este un copil foarte talentat, i-ar trebui un pian ori o pianină care să se ridice la nivelul lui, deoarece el acum se află la un nivel foarte avansat. Interpretează piese extrem de complicate. El acum termină clasa a XII-a, este şi «Elevul Anului»; prin urmare, acesta este anul lui şi ar trebui să plece cu sentimentul că a realizat ceva“, mărturiseşte Dana Louise Barnea, directorul Colegiului „Băncilă“.
Florin Mantale s-a născut la Roman, în judeţul Neamţ, şi a început studiul la pian la vârsta de 7 ani la Şcoala de muzică „Sergiu Celibidache“. Din clasa a V-a a început studiul la „Octav Băncilă“, când familia s-a mutat în satul Holboca, lângă Iaşi. Face zilnic naveta la şcoală în oraş cu mijloacele de transport în comun. A obţinut peste 10 premii importante la concursurile naţionale şi internaţionale, printre care Trofeul şi Marele Premiu la Concursul Naţional „Paul Constantinescu“ – Ploieşti, Premiul I la Festivalul Muzicii Maghiare – Bucureşti, Premiul Special „B. Bartok“ la concursul internaţional „Liszt-Bartok-Ligeti“ – Sofia, Bulgaria, Marele Premiu şi Premiul special „Constantin Silvestri“ la Concursul Naţional „Irina Şaţchi“ – Rm. Vâlcea, Premiul I la Concursul Internaţional Miniatura Romantică şi Premiul Special al Concursului „Jeno Takacs“ – Austria.
Activitatea concertistică este ramarcabilă prin recitaluri susţinute atât în ţară (Iaşi, Galaţi, Bucureşti, Rm. Vâlcea, Bârlad, Ploieşti), cât şi în străinătate (Serbia, Scoţia, Bulgaria, Belgia). A participat activ la masterclass-uri ale profesorilor: Laura Cattaneo, Elisabeth Sombart, Viniciu Moroianu, Constantin Ionescu-Vovu, Andryi Dragan, Andreas Henkel şi Josu Okinena.
„La pian studiez 5 ore pe zi“
Ceea ce îl caracterizează pe Florin este o şlefuire extraordinară a temperamentului, o concepţie simplă şi clară în arta de a-şi atinge obiectivele oricât ar fi ele de grele şi de complexe. „Începând cu clasa a VII-a am cunoscut un interes profund pentru pian, descoperind că nu e doar un album cu melodii, ci o artă complexă ce implică dăruire, perseverenţă şi muncă intensă. La pian studiez în medie 5 ore pe zi dar inainte de competiţii poate ajunge şi la 7 ore. Programul zilnic este foarte încărcat, însă reuşesc să mai strecor şi timp pentru prietenii mei sau pentru alte hobby-uri. Este o alegere benevolă şi impune o stricteţe în viaţa de zi cu zi , însă îţi cerne prietenii, principiile în viaţă te dezvoltă ca personalitate şi nu se poate compara nimic cu acel moment în care dai frâu liber fanteziei creatoare şi publicul aclamă pozitiv“, povesteşte pianistul cu părul bălai.
Lui Florin i se citeşte pe chip o sensibilitate aparte, degetele lungi, ca de fată, ating ca aripile unui fluture pianul, aproape ireal. Ştie că undeva în liniile din palmă, îi este destinat să ducă peste hotare oraşul celor şapte coline, să-l facă cunoscut şi altfel, prin muzică. Prima sa melodie, învăţată şi cântată la pian, a fost un studiu de Carl Czerny, însă compozitorul sufletului său rămâne Serghei Rahmaninov. În general, îi plac toţi compozitorii, deoarece, spune el, fiecare este unic prin stil şi limbajul abordat.
După ce termină Colegiul de Arte, şi-ar dori din suflet să urmeze Conservatorul Regal din Bruxelles. I se pare locul ideal unde să se dezvolte. Până atunci însă, rămâne la şcoală după ore şi repetă la pian. Acasă, de când pianina i s-a stricat, e linişte. Astfel îşi mai face timp şi pentru lectură, deoarece îi place să citească, dar şi pentru gastronomie. Mama fiind plecată, rămâne să îşi facă singur mâncare şi a descoperit că îi face plăcere să gătească.
Lui Florin i-ar trebui în jur de 3.000 de euro pentru a putea repeta acasă, deoarece pleacă la şcoală dimineaţa pe întuneric şi ajunge tot pe întuneric înapoi, iar timpul parcă nu-i mai ajunge să le facă pe toate. Un pian la mâna a doua sau o pianină performantă este biletul său pentru a-şi îndeplini visul, de a ajunge să studieze la Conservatorul Regal şi de a cânta pe marile scene ale lumii. Iar cu el, ne va duce şi pe noi.
Cei care doresc să facă donaţii, pot depune bani în contul IBAN al lui Mantale Florin: RO58RNCB0178141185860001 sau pot suna la numerele de telefon 0733.82.11.58 (Florin Mantale) şi 0722.59.27.38 (Vasile Mantale).
sursa
1 Comment
tocmai am aflat de la o veche cunostinta plecata in spania cu multi ani in urma despre crowdfunding, platforme online de finantare. voi cauta si eu pe net informatii despe ei. am inteles ca au finantare si nu e foarte dificil de obtinut.