smashcigs

Majoritatea dintre noi suntem de acord ca fumatul este daunator, chiar si fumatorii dintre noi. De multe ori, suntem martorii unor situatii ironice, in care adultii afirma ca fumatul nu este sanatos in timp ce tin tigara aprinsa in mana, precum in aceasta reclama cunoscuta:

Insa cand adultii fumeaza in preajma copiilor, situatia nu mai este ironica, ci de-a dreptul periculoasa pentru cei mici.
Ce inseamna fumatul pasiv/ secundar?
Inhalarea fumului care provine de la o tigara aprinsa si a fumului pe care il elimina persoana fumatoare.
Conform unui raport din 2009 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul pasiv ucide in jur de 600 000 de oameni pe an in intreaga lume. 47% dintre morti sunt femei tinere, iar 28% (166,000) sunt copii cu varsta de pana la 5 ani.
Efectele fumatului pasiv sau secundar asupra sanatatii
Cand cel putin unul dintre parinti este fumator, poate deveni dificil sa il tii pe copil complet departe de fumul de tigara. Iata insa de ce merita sa faci acest efort.
Incaperile pline de fum de tutun sunt de 6 ori mai poluate decat o autostrada in plina zi, cand traficul este la cote inalte, iar fumatul pasiv/secundar este una dintre cauzele aparitiei cancerului de plamani.
Fumatul secundar inseamna cel putin 250 de substante chimice toxice care sunt inhalate, iar 50 dintre ele cauzeaza cancer.
Fumatul pasiv poate cauza sau favoriza la copii:

  • infectii ale urechii
  • simptome respiratorii (tuse, stranut, dificultati in respiratie)
  • infectii respiratorii (bronsita)
  • un risc mai mare de aparitie a sindromului mortii subite a sugarului

Cum il protejezi pe copil de fumatul pasiv- mituri frecvente
Totusi, unii dintre ei incearca sa evite spatiile cu prea mult fum sau gasesc tot felul de metode pentru a-si tine copilul la distanta de fumat.
Iata care sunt cele mai comune mituri dupa care se orienteaza parintii in incercarea de a-i tine pe copii departe de fumatul pasiv.
Mitul 1: Evit sa fumez in fata copiilor mei pentru ca stiu ca le poate dauna. Mereu caut sa ma indepartez cat pot de mult cand sunt cu tigara aprinsa.
Adevarul: Atunci cand fumezi in alta incapere din casa sau in masina, nu putem spune ca este suficienta distanta intre tine si copilul tau. Aerul sa raspandeste, la fel ca fumul si invadeaza fiecare incapere din casa.
Mitul 2: Daca folosesc un spray de camera dupa ce fumez, aerul se curata si nu mai e periculos.
Adevarul: Multe din chimicalele care se gasesc in fumul de tigara nu au miros, astfel ca e destul de greu de spus daca in aer au mai ramas sau nu. Studiile au aratat ca substantele eliminate prin arderea tigarii si cele din aerul expirat al unui fumator, persista in aer pana la 3-4 ore dupa ce s-a stins tigara, iar in haine si impregnate in mobila si tesaturi, pana la cateva saptamani.
Mitul 3: Casa mea are un sistem de ventilatie foarte bun, ceea ce duce la eliminarea in intregime a fumului de tigara.
Adevarul: A deschide o fereastra sau o usa nu inseamna deloc eliminarea in totalitate a fumului de tigara si a chimicalelor din aer. In plus, medicii sustin ca inca nu exista pe piata un astfel de sistem de ventilatie inventat care sa ajute la curatarea aerului in totalitate.
Recomandare:
Singura modalitate de a-l apara pe copil de efectele fumatului secundar sau pasiv este de a fuma afara, intr-un spatiu deschis, departe de copil. Cel mai bine pentru sanatatea tuturor este, desigur, sa renunti la fumat.
De asemenea, daca te gandesti sa fumezi in casa, este bine sa stii ca exista asa numitul fum tertiar (third hand smoke). Acesta este fumul care ramane pe suprafetele peretilor si obiectelor din casa si care, in combinatie cu alte substante din aerul din interior, pot da nastere la compusi cancerigeni. Copiii mici sunt cei mai expusi acestui tip de fum pentru ca tind sa atinga multe suprafete si sa introduca in gura diverse obiecte.
Tu ce parere ai despre fumatul pasiv/secundar?
sursa

Author

Paula este pasionată de educație și comunicare.

Write A Comment