teen-summer-job
Vacanța de vară este lungă și îți oferă multe posibilități dacă vrei să îți organizezi timpul.
Fie că ai sau nu bani de la părinții tăi, poți alege un job pe durata verii care îți oferă mai multe beneficii:
– să câștigi bani și independență;
– posibilitatea să te dezvolți, să înveți ceva nou;
– să descoperi oameni noi, să îți faci prieteni;
– să-ți petreci timpul eficient, căștigi, înveți, te distrezi;
– să îți faci experiență într-un domeniu care te va ajuta la o viitoare angajare, pentru că un job înseamnă că ești o persoană activă, care a respectat un program de lucru și a învățat ceva în acest timp.
Înainte de a căuta un job pentru vară, e bine să știi următoarele lucruri:

  • începând de la 15 ani, ai dreptul legal de a munci și de a fi plătit(ă) pentru munca ta. La această vârstă, pentru a te angaja, ai nevoie de acordul scris al părinților tăi sau al adulților care te cresc.
  • De la 16 ani te poți angaja fără acordul părinților și trebuie să știi că:

– durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână;
– nu trebuie și ai dreptul să nu faci ore suplimentare;
– nu trebuie să ți se ceară și nu trebuie să accepți muncă de noapte, între orele 22.00 – 06.00;
– ai dreptul la o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, dacă durata, în fiecare zi a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate;
– nu trebuie să ți se ceară sau să accepți activități care te pun în pericol, grele pentru tine sau în medii toxice, care te pot îmbolnăvi.
Dacă iei în calcul aceste aceste lucruri, pentru a ști ce e ok și ce nu să ți se ceară la un loc de muncă, vara îți oferă mai multe posibilități. Poți alege în funcție de ceea ce simți tu că este mai atrăgător pentru tine:

Promoter- presupune să împarți pliante sau mostre de produse, lucru care poate dura și o zi întreagă, dar nu vei face asta zilnic.
Lipirea afișelor – un job care nu este obositor.
Distribuția de ziare sau de corespondență are un grad ușor mai mare de responsabilitate.
Vânzător de haine- nu implică mari bătăi de cap, mai ales dacă ai ceva putere de convingere și știi să comunici cu oamenii.
Vânzător de înghețată – lucrând cu produse alimentare, jobul în sine cere o foarte mare atenție la igienă.
DJ la piscine sau discoteci – dacă îți place muzica, sunt foarte multe terase sau piscine care se bucură să aibă un adolescent care știe să facă atmosfera plăcută.
Job la terasă- nu va fi greu sa găsești un job de ospatar, barman sau picol, în oraşul în care locuiești sau chiar la mare. Chiar dacă munceşti mult, ai timp și de distracţie.
Job la un hotel – dacă ești sociabil și îți place să lucrezi cu oamenii, atunci poate că ți-ar plăcea un job de recepționer sau altul într-un hotel la mare sau la munte.
Bonă – jobul se adresează în special fetelor. Dat fiind faptul ca se lucrează cu copii este nevoie de multă responsabilitate, răbdare și iubire.
Personal în supermarket – poți aranja marfa, întâmpina clienții cu mostre de produse, completa chestionare și alte servicii pe care le poți găsi în magazine.
Barman – presupune servirea clienților și asigurarea unui spectacol pentru consumatori.
Meditații și traduceri – dacă știi foarte bine limbi străine poți da meditații, sunt părinți care doresc meditații pentru copiii lor și pe perioada vacanței; poți deveni și colaborator la o firmă de traduceri.
Operator sondaje – dacă ai încredere în tine și crezi ca poți convinge oamenii să-ți spună, de exemplu, ce produse cosmetice preferă, ce alimente consumă etc poți alege acest job;  sondajele se pot face pe teren (pe strada, din casă în casă, în locuri stabilite de angajator) sau prin telefon.
Operator call-center- operatorul telefonic trebuie să aibă o mare putere de convingere atunci când oferă anumite produse sau o bună intuiție și cunoștințe, atunci când este sunat de clienții care au probleme sau nu știu să folosească anumite produse ale companiei.
Secretariat – dacă ești o persoană plăcuta, organizată și poți să stai multe ore într-un birou, atunci poți încerca un job de secretariat.
Programe de tip work & travel – muncești, călătorești, te distrezi. Poți alege locuri de muncă în hoteluri, în stațiuni turistice sau de Au pair- locuiești la o familie pentru care lucrezi ca bonă sau în casă, ca menajeră sau alte servicii de care au nevoie.
Ghid turistic – dacă stăpânești foarte bine o limbă străină și știi și geografie atunci poate îți va plăcea să te plimbi cu turiștii dintr-un loc în altul.
Voluntariat sau practică – daca nu banii sunt motivul pentru care ai vrea să lucrezi vara, atunci poți alege voluntariatul. Înveți foarte multe lucruri noi: să lucrezi în echipă, socializezi, devii responsabil, în plus, te ajută mult la CV.
Anunțurile cu job-uri le găsești, cel mai ușor, pe internet și în ziare. Vorbește cu părinții tăi sau alți adulți de încredere pentru a te asigura că oferta angajatorilor este una serioasă și nu vei avea surprize care să te pună în pericol – să te pună să faci de fapt altceva decât îți prezintă inițial, să muncești ca ore peste limita admisă de lege, să profite în alte moduri de tine.
Succes și vacanță cu spor și distracție!
sursa

Author

Scrie un comentariu

Exit mobile version