86489804

Vă întrebați dacă taberele școlare sau cele organizate pe anumite tipuri de activități precum muzică, sport, pictură etc. reprezintă soluția ideală pentru lunga vacanță de vară a copilului dumneavoastră? Iată câteva motive pentru care tabăra poate fi o alegere perfectă, atât pentru părinți, cât și pentrul copilul sau adolescentul dumneavoastră.

1. Distracție și amintiri frumoase. Focul de tabără, întâmplările haioase, prietenii pe care și-i poate face, alături de activitățile comune (escaladări, plimbarea cu caiacul, jocurile tematice etc.) sunt distracții care au un farmec aparte și care nu pot fi înlocuite de școlile de vară, de ieșirile cu prietenii sau de concediul petrecut alături de familie.

2. Noi experiențe. Copiii învață unele lucruri utile acasă și la școală acumulează cunoștințe teoretice. Taberele de vară le deschid însă orizontul către un nou tip de experiențe și abilități, pentru că le pun în față situații de viață inedite și provocări deosebite și, în plus, le oferă ocazia de a lega prietenii cu ceilalți colegi, cu personalități diferite, provenind din alte zone etc. Experiențe ca poveștile din jurul focului de tabără, prepararea mâncării, cursele de biciclete, escaladările, cooperarea la jocurile de aventură comune, rezolvarea diferențelor cu colegii le creează celor mici și adolescenților un univers aparte, în care trebuie să ia decizii, să hotărască singuri, să reporteze succese, să se simtă împliniți atunci când realizează ceva. Într-un fel, taberele înlocuiesc cu avantaje evidente jocurile de strategie jucate la calculator. La sfârșitul vacanței, copiii se întorc la școală cu un câștig important în ceea ce privește abilitățile lor fizice și sociale, maturizați de experiența acumulată.Tabara+Adolescenti+caiac

3. Câștiguri personale. Taberele sunt ocazia ideală pentru ca cei mici să-și descopere talentele, centrele de interes, pasiunile. Adolescenții care au un nivel școlar scăzut sau care își subestimează capacitățile pot descoperi acum că excelează în domeniile pentru care nu se considerau talentați. Experiența taberei contruiește sau definește personalitatea copilului dumneavoastră și contribuie la dezvoltarea sa personală.

4. Schimb de experiență. În tabără, copilașii își petrec tot timpul alături de colegii lor care provin din medii diferite (familiale, sociale) și din zone culturale variate. Astfel, schimburile de experiențe, opinii, cunoștințe sunt avantajate și cei mici ajung să descopere lucruri noi despre viață. Această apropiere dezvoltă capacitățile de socializare, toleranță față de diferențele existente între oameni și întărește simțul de conlucrare. Pentru copiii și adolescenții care prezintă problemele emoționale sau comportamentale este o lecție de viață excelentă.

5. Experimentarea independenței. Copiii și adolescenții își pot pune la încercare propriile abilități, fără să beneficieze de sprijinul adulților. Iar acest avantaj este un test esențial și foarte benefic, mai ales pentru adolescenți, cei care sunt mereu în căutarea autonomiei și a propriei personalități. Copiii timizi, rezervați sau necomunicativi își descoperă, la sfârșitul taberei, calitățile camuflate de această timiditate și știu să-și folosească mai bine calitățile.

6. Responsabilitatetabara-adolescenti. Copilașul dumneavoastră refuză să se culce singur sau nu vrea să-și facă ordine în cameră? Tabăra presupune o auto-organizare strictă, participarea la activitățile casnice comune și urmarea unui program zilnic. În mod surprinzător, copilașii îndeplinesc toate aceste cerințe imediat ce se obișnuiesc cu rutina cotidiană impusă de profesori, antrenori sau coordonatori, ajungând chiar să-și asume singur unele responsabilități.

sursa

 

Author

Write A Comment