multi-ethnic volunteer group hands together showing unity

Voluntariatul este o punte către viitorul oricarei persoane pentru că te ajută să îți lărgești rețeaua de prieteni, poți să acumulezi noi cunoștințe și experiență pe mai multe arii de activitate. Volunariatul construiește cariere, oferă oportunități de angajare și susține spiritul civic. Voluntariatul dezvoltă educația unui tânăr prin practică și comunicare!

Ce este voluntariatul?

Pe scurt, voluntariatul este o activitate desfăşurată în folosul comunităţii, de bunăvoie, neremunerată, în cadru organizat, prin intermediul unei organizaţii non-guvernamentale (ONG) sau a unui grup de acţiune. În România, voluntariatul este reglementat prin Legea 78/2014. Deşi beneficiile financiare lipsesc, voluntariatul reprezintă o experienţă ce este recunoscuta ca experienta profesionala.

10 motive pentru a fi voluntar

1. Acumulezi experienţă de lucru într-un domeniu de care eşti pasionat şi dobândeşti noi competenţe ce vor adăuga consistenţă CV-ului tău.
2. Contribui la dezvoltarea comunităţii în care trăieşti şi îi ajuţi pe cei din jur.
3. Îţi faci prieteni noi şi interacţionezi cu oameni diferiţi, astfel că îţi formezi o reţea de contacte din domenii variate.
4. Înveţi să lucrezi în echipă.
5. Poţi testa dacă ai abilităţile necesare pentru o anumită carieră.
6. În cazul în care ai schimbat localitatea de reşedinţă, voluntariatul este o oportunitate de a te integra mai uşor într-un mediu nou.
7. Petreci timpul liber într-un mod plăcut.
8. Devii parte a unei organizaţii în ale cărei valori te regăseşti şi pentru care vrei să lupţi.
9. Îţi exersezi abilităţi şi talente personale şi ai ocazia de a le îmbunătăţi.
10. Poţi descoperi ce carieră vrei să urmezi, în cazul în care eşti nesigur cu privire la viitorul profesional.

Ce competenţe îţi poţi dezvolta făcând voluntariat?

O parte dintre organizaţiile nonguvernamentale pun la dispoziţia voluntarilor lor ateliere şi training-uri de dezvoltare, ca sprijin în activitatea desfăşurată sau pur şi simplu pentru a-i motiva. Pe lângă aceste cursuri, voluntarii au ocazia să înveţe din experienţa directă în cadrul proiectelor la care contribuie. În funcţie de gradul de implicare şi de interesul tău, îţi poţi dezvolta abilităţi dintre cele mai diverse, cum ar fi:

  • Comunicarea în limba maternă şi/sau într-o limbă străină, în scris şi/sau verbal
    • Negociere
    • Lucru în echipă şi colaborare
    • Leadership
    • Comunicare interculturală
    • Organizarea şi gestionarea mai bună a timpului
    • Spirit antreprenorial, iniţiativă
    • Relaţionare cu actorii sociali (sponsori, autorităţi, mass-media, personalităţi publice etc.)
    • Scrierea de proiecte
    • Documentare şi redactare de texte
    • Organizare de evenimente
    • Animaţie socio-culturală
    • Livrare de training
    • Management de proiect
    • Lucrul cu diferite programe de calculator etc.

Cum alegi organizaţia pentru care să fii voluntar?

Dacă ai decis să devii voluntar, îţi recomandăm să profiţi cât mai mult de această experienţă şi să o transformi într-o ocazie de creştere, atât la nivel profesional cât şi personal. Câteva întrebări care să te orienteze în alegerea unui ONG pentru care să voluntariezi:

1.Care sunt domeniile tale de interes? Ce te pasionează?

Înainte de a te înscrie ca voluntar, gândeşte-te ce îţi place să faci şi spre ce domeniu vrei să-ţi îndrepţi cariera. Eşti pasionat de finanţe, te preocupă mediul înconjurător, iubeşti arta, îţi doreşti să devii jurnalist? Caută oportunităţi în aceste direcţii! De exemplu, dacă vrei să te specializezi în organizarea de evenimente, devino voluntar pentru un festival, un concert sau o cursă sportivă, pentru a-ţi face o idee cu privire la ce pregătiri presupune o astfel de activitate.

2.Ce ai de oferit?

La ce te pricepi? Ce ştii să faci? Pune pe hârtie calităţile şi talentele tale, indiferent că e vorba de abilităţi de prezentare, lucrul cu programe de editare pe calculator, limbi străine, aptitudini artistice etc. Acestea reprezintă un bun punct de plecare atunci când vei fi întrebat cum ţi-ar plăcea să contribui ca voluntar. Nu înseamnă că trebuie să te limitezi la ele, este posibil ca în cadrul activităţii să descoperi noi calităţi şi abilităţi pe care nu ştiai că le ai.

3.Ce organizaţii au nevoie de voluntari?

Caută ONG-uri active în localitatea ta, ţinând cont de domeniile proprii de interes şi contactează-le pentru a vedea dacă au nevoie de voluntari. Baza de date a organizaţiilor nonguvernamentale din toată ţara, pe categorii de activitate, este disponibilă pe site-ul stiriong.ro (pe coloana din partea stângă).

O altă idee este să-ţi întrebi prietenii şi colegii dacă sunt deja voluntari şi/sau ţi-ar putea recomanda o organizaţie.
Dacă vrei să-ţi lărgeşti orizonturile şi iei în calcul un stagiu de voluntariat în afara ţări, poţi să apelezi la Serviciul European de Voluntariat (European Voluntary Service – EVS), un program al Comisiei Europene, care facilitează implicarea tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani ca voluntari în programe internaţionale. Stagiile de voluntariat durează de la câteva săptămâni până la un an şi de obicei au loc în state din Uniunea Europeană, dar nu numai. Pentru a aplica la un astfel de program nu sunt necesare anumite abilităţi sau cunoaşterea limbii ţării unde mergi. Selecţia se realizează de către organizaţia-gazdă, pe baza CV-ului şi a unei scrisori de motivaţie, a unui interviu telefonic etc.

Indiferent de alegerea pe care o vei face, voluntariatul îţi va deschide cu siguranţă o poartă spre noi oportunităţi. Îţi vei creşte abilităţile şi vei învăţa poate chiar fără să-ţi dai seama, desfăşurând activităţi plăcute. Vei avea ocazia să cunoşti oameni implicaţi, care te pot inspira şi motiva prin proactivitatea lor. Pe lângă acestea, va fi şi mulţumirea de a fi contribuit la dezvoltarea comunităţii. În încheiere, îţi recomandăm câteva site-uri cu resurse utile în domeniu şi îţi ţinem pumnii la voluntariat!

Resurse

  • Provobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat – ştiri şi informaţii despre proiecte de voluntariat din ţară şi din afară.
    • Brigada de Voluntari – voluntariat în domeniul evenimentelor culturale, sportive, cu impact social etc.
    • Săptămâna Voluntariatului – eveniment anual care sărbătoreşte voluntariatul.
    • Voluntar European – resurse despre Serviciul European de Voluntariat.
    • Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Nonguvernamentale – baze de date cu ONG-uri, program de voluntariat şi alte resurse.
    • Eurodesk – portal cu informaţii despre politicile europene şi oportunităţile de mobilitate pentru tineri

sursa

Author

Scrie un comentariu