image-2014-11-26-18668625-41-consiliere-orientare-cariera-pentru-studenti-liceeni
Universitatile vor infiinta de la anul centre de consiliere si orientare in cariera, adresate studentilor, absolventilor de studii universitare, dar si liceeniilor. Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial metodologia-cadru care stabileste cum se organizeaza si functioneaza aceste centre. Printre obiectivele centrelor de consiliere se numara reducerea abandonului universitar si cresterea angajabilitatii studentilor in domeniile de studiu absolvite.
Ministerul Educatiei a publicat luni, 24 noiembrie 2014, in Monitorul Oficial Ordinul nr. 650 din 19 noiembrie 2014 prin care a aprobat Metodologia-cadru privind organizarea si functionarea centrelor de consiliere si orientare in cariera in sistemul de invatamant superior din Romania.

Publicul tinta: Centrele de consiliere si orientare in cariera din cadrul universitatilor se vor adresa studentilor acelei universitati, elevilor din anii terminali de liceu, dar si absolventilor proprii sau ai altor universitati.
Obiectivele acestor centre sunt consilierea elevilor si a studentilor in privinta traseului educational, reducerea abandonului universitar cauzat de motive profesionale sau de orientare in cariera, facilitarea relatiei dintre studenti si piata muncii astfel incat acestia sa cunoasca nevoile reale ale pietei muncii si cresterea angajabilitatii studentilor in domeniile de studiu absolvite.
Centrele trebuie sa ofere consiliere educationala si vocationala, consiliere si evaluare psihologica, precum si consiliere in cariera.
In ceea ce priveste structura organizatorica a acestor centre, metodologia-cadru prevede ca ele nu au personalitate juridica, au in componenta psihologi, consilieri de cariera, sociologi si cadre didactice, au cel putin 1 psiholog la 2.000 de studenti inmatriculati si se subordoneaza academic senatului universitatii si administrativ rectorului. Centrele de consiliere si orientare sunt conduse de catre un cadru didactic coordonator desemnat prin hotararea senatului universitar la propunerea consiliului de administratie.
Baza materiala trebuie sa fie asigurata de catre universitate, iar finantarea se face prin bugetul consolidat al universitatii, dar aceste centre pot atrage si fonduri nerambursabile sau se pot finanta si din alte resurse extrabugetare.
Ordinul de ministru prevede faptul ca fiecare universitate acreditata trebuie sa elaboreze, in maximum 6 luni, propria metodologie de aplicare a acestei metodologii-cadru, care sa fie aprobata de catre senatul universitatii.
Amintim ca Legea Educatiei prevede ca „pentru facilitarea corelarii sistemului de invatamant cu piata muncii, se infiinteaza si vor functiona, in toate institutiile de invatamant superior, centre de consiliere si orientare in cariera pentru elevii din anii terminali, studenti si absolventi, in cadrul carora vor functiona unitati de analiza si gestiune previzionala a solicitarilor pietei muncii. Metodologia privind organizarea si functionarea acestor centre se aproba prin ordin al ministrului” (Articolul 352, aliniatele 2 si 3, asa cum au fost modificate prin OUG 49/2014).
sursa
 

Author

Paula este pasionată de educație și comunicare.

Comments are closed.