Elevii care au susținut Evaluarea Națională se pregătesc acum de alegerea liceului. Care sunt cele mai importante criterii pe care le au în vedere, ei și părinții lor?

  • Reputația liceului pentru filiera aleasă;
  • Renumele profesorilor;
  • Oportunitățile extrașcolare (cluburi pe diverse teme, excursii, activități în străinătate).

În ultimii 2 ani școlari, digitalizarea a devenit din ce în ce mai prezentă în viața școlii. Acum, elevii și părinții au în vedere un criteriu nou în alegerea liceului: măsura în care le oferă un context de învățare digital.

  • Folosesc profesorii aplicații și conținut multimedia, pentru a face învățarea cât mai plăcută?
  • Elevii pot să fie mai autonomi în gestionarea procesului de învățare?
  • Părinții pot monitoriza activitatea copiilor? Pot ei să comunice ușor cu școala?

Liceele digitalizate au un avantaj în atragerea noilor elevi

Elevii de gimnaziu s-au obișnuit cu educația în mediul online. Este un context care le este acum cunoscut și pe care și-l doresc și la liceu. Ilinca tocmai a terminat clasa a VIII-a într-o școală din Iași care folosește platforma Adservio. Pentru ea este important ca liceul ales să îi ofere aceleași avantaje legate de digitalizare:

Cred că un mediu de învățare digital ne ajută să fim mai organizați, pentru că am toate temele notate într-un singur loc. În același timp, îmi este mai ușor să contactez profesorii și să țin evidența notelor, ca să știu unde mai am de învățat. Altfel, aș pierde foarte mult timp și acesta este un aspect important pentru mine, căci mai am și alte activități extrașcolare în program. Liceul pe care l-am ales îndeplinește aceste condiții și cred că e un aspect important.

Fiecare liceu își dorește să aibă o imagine cât mai bună, de aceea e bine să promoveze modul în care le oferă elevilor, părinților și profesorilor un context educațional digital. Astfel, se construiește o imagine de liceu orientat către viitor, care inovează constant.

alegerea liceului

Digitalizarea în liceele tehnologice

Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc își deschide în fiecare an porțile pentru elevii din clasa a VIII-a care doresc să descopere viața de licean la unul din cele mai renumite licee tehnologice din țară. 

Pe lângă vizitarea locației, discuțiile cu profesorii și elevii mai mari, degustarea de clătite la cantină, viitorii liceeni află că una dintre valorile Colegiului este discreția. Elevii primesc rezultatele în mod anonim, la fel cum se întâmplă și cu feedback-ul personalizat al profesorilor. Acest lucru se întâmplă cu ajutorul platformei Adservio, pe care Colegiul Silvic „Bucovina” o folosește de 5 ani.

Alina-Cuciurean
Foto: Alina Cuciurean, directoarea Colegiului Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc și „Directorul anului pentru antreprenoriat” (AVE, 2020)

 

În momentul înscrierii, părinții și elevii sunt întâmpinați chiar de directoarea Alina Cuciurean, care le povestește cu drag la ce se referă motto-ul după care se ghidează: „Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-însa.” (Regele Ferdinand I)

Totodată, părinții descoperă că vor fi la curent în timp real cu situația școlară, de oriunde ar fi, și că vor comunica foarte ușor cu școala, tot prin intermediul platformei Adservio

 

 

 

Marius-Tomuleț
Foto: Marius Ioan Tomuleț, directorul Colegiului Național „Mircea Eliade” Sighișoara

„Cum țineți legătura cu părinții?”

Este întrebarea pe care au auzit-o cel mai des profesorii de la Colegiul Național „Mircea Eliade” din Sighișoara, atunci când organizau prezentări pentru elevii din școlile gimnaziale din zonă. 

Principalul motiv pentru care am ales Adservio acum 3 ani a fost faptul că putem întări legătura cu părinții. Părinții noștri sunt foarte mulțumiți pentru că primesc, prin intermediul platformei, informații referitoare la activitatea școlii și a elevilor.

Acest lucru le este cu atât mai util, cu cât aproximativ 35% din părinții elevilor locuiesc în apropierea orașului.

 

Digitalizarea – un atu pentru orice liceu

De o imagine foarte bună în comunitate se bucură și Colegiul Național Iași – liceul cu cea mai bună performanță la Bacalaureat din țară. Colegiul Național este o școală vizionară și inovativă. În 2010, digitalizarea școlilor părea o idee din viitorul îndepărtat, dar conducerea liceului și-a oferit votul de încredere platformei Adservio.

Adriana-Radu
Foto: Adriana Radu, directoare adjunctă și profesoară de istorie la Colegiul Național Iași

 

Adriana Radu, directoare adjunctă și profesoară de istorie, recunoaște avantajul instrumentelor digitale: 

Cu toate că nu avem o problemă în atragerea noilor elevi, folosirea platformei de management educațional Adservio reprezintă clar un atu pentru noi.

 

 

 

La Colegiul Național Iași, comunicarea elev – profesor – părinte este foarte eficientă și organizată pe o singură platformă. Mesageria Adservio este un instrument folosit zilnic atât de profesori, cât și de elevi sau părinți. Informațiile educaționale, oportunitățile și evenimentele culturale fac parte din ADN-ul fiecărui liceu. Prin Adservio, profesorii se asigură că toate acestea ajung la timp la elevi și la părinții lor.

Digitalizarea – un criteriu în alegerea liceului

Principala sursă de informare a părinților și elevilor în alegerea liceului este părerea altor elevi și părinți. Cei care au deja la dispoziție un context digital de învățare, vor spune mai departe povestea celui mai potrivit liceu în opinia lor. 

Căci „vorba dulce mult aduce” și doar liceele care vor ține pasul cu dezvoltarea tehnologiei își vor păstra relevanța. Acest lucru este cu atât mai important cu cât managerii lor trebuie să fie pregătiți la toamnă, în orice scenariu ar începe școala.

 

Cred că toată lumea conștientizează că nu ne vom întoarce în trecut. (Adriana Radu)

De aceea, este important ca liceele să le ofere elevilor și părinților un mijloc de comunicare cât mai plăcut, și totodată să promoveze acest lucru, ori de câte ori au ocazia. Cunoști pe cineva care tocmai a terminat clasa a VIII-a? Trimite-i articolul!

Author

Scrie un comentariu