Bunele maniere sunt cartea de vizită a unei persoane. Acestea nu doar completează cei 7 ani de acasă dar îi poate oferi copilului cunoștințe largi despre societatea în care trăiește și pe care să le aplice și în alte culturi. O persoană manierată va fi întotdeauna percepută de ceilalți drept o persoană educată și model de urmat în termeni de comportament, comunicare și atitudine.
Codul bunelor maniere la școală
Persoanele manierate ies întotdeauna în evidență prin comportament, prin gesturi, prin vocabularul lor. Din păcate, nu există o materie la școală care să explice în detaliu normele de etichetă și bune maniere. De aceea este esențial ca elevul să deprinda reguli de bună purtare, respectându-le şi la şcoală. Fiecare cunoaște că trebuie să salute colegii, profesorul atunci când intră în sală, că nu este frumos să vorbească neîntrebat, mai ales în timpul orei, să spună, de câte ori este nevoie, “te/vă rog frumos” şi “își/vă mulţumesc”, să se comporte decent în recreaţii sau să fie politicos.
De ce să stabilești un cod al bunelor maniere la școală?
- Îl învață pe copil să se adapteze la cerințele unui mediu nou
- Favorizeaza formarea unor relații amicale între colegii de clasă
- Ajută la învățarea respectului de sine, dar și a celorlalți
- Creează control și predictibilitate atât pentru cadrul didactic, cât și pentru copii (dacă una dintre reguli este încălcată, copilul va ști care este consecința la care să se aștepte)
- Ajută la formarea unui sentiment de omogenitate și apartenență la clasă
- Reduce tensiunea dintre colegi, iar tentativele unor dispute fizice sau verbale sunt mai mici
Politețea față de învățător sau profesor
În fața cadrului didactic, este indicat să adopte o postura respectuoasă. Explică-i că poate să-si arate respectul și admirația față de el prin ascultare activă (a-l privi mereu în timpul orei și a fi atent la ceea ce spune), dar și prin a nu îl întrerupe atunci când spune ceva („a vorbi peste el”). Postura în bancă este importantă, fără sprijinirea capului în mâini (poziția visatorului), fără a sta cu spatele rezemat de scaun și cu genunchii în bancă sau aproape deasupra băncii.
Bunele maniere în clasă
Vorbește-i copilului despre importanța respectării spațiului de clasă și a materialelor pe care le va găsi acolo. Tot de bunele maniere ține și îngrijirea propriei bănci, a scaunului pe care stă, a dulapiorului în care își așează lucrurile lui. A zgâria banca sau a o mâzgăli cu pixul sau stiloul nu este un comportament care să denote o valoare sau o calitate, ci dimpotrivă, este un semn de proastă educație.
Pentru a elimina acest risc este bine să îi formezi copilului tau o imagine cât mai corectă despre ce înseamnă a fi popular și care ar trebui să fie setul de valori pe care să le urmeze. Adevărații oameni populari ies în evidență prin calitățile lor. Ei sunt observați și admirați, iar cei din jur își doresc să fie la fel ca ei. Iar aici intră valori precum respectul, ajutorarea reciprocă, capacitatea de a fi prieten cu toata lumea, sinceritatea, curajul, perseverența etc.
Bunele maniere sunt o carte de vizita ce arată caracterul și personalitatea unui om prin prisma relațiilor interumane. Încheiem cu un proverb mai mult decât explicit: „Bunele maniere, pe care le socotim ca fiind neînsemnate, sunt adesea tocmai criteriile după care oamenii ne judecă, în bine sau în rău.” citat de Jean de La Bruyère