Pentru a fi considerat un geniu trebuie să ai un IQ care să depăşească 140. Psihologii au colectat mai multe trăsături comune și definitorii ale inteligenței umane. Statisticile arată că aproximativ 24% dintre oamenii de succes de la nivel mondial au acest coeficient ridicat și oricine obține un scor de peste 150 este considerat ca având o inteligență de geniu.
IQ sau intelligence quotient este termenul folosit pentru abilitatea de a gândi și de a raționa. Primele teste psihometrice de măsurare a inteligenței au fost puse la punct de Alfred Binet,⁠ la începutul secolului al XX-lea. Psihologul german Wiliam Stern a definit IQ drept raportul dintre “vârsta mentală estimată” și “vârsta cronologică actuală”.
În 1946, a fost fondată organizația non-profit Mensa, la Oxford, cu scopul de a găsi cei mai inteligenți oameni din lume. Organizația poate fi comparată cu un club exclusivist și numără peste 100.000 de membri, grupați în 50 de organizații naționale și filiale în toată lumea. Membru poți fi doar dacă ai un IQ în primele două procente din totalul populației. Adica un coeficient de inteligență pe scara standard de 132.
Îți poți testa IQ-ul pe site-ul Mensa aici.
Dacă ești utilizator Adservio, îți poți testa IQ-ul și în cadrul platformei, la secțiunea Teste IQ.
Conform ultimilor cercetări din domeniul psihologiei, inteligența emoțională este de două ori mai importantă decât inteligența academică. Dezvoltarea inteligenței emoționale reprezintă înțelegerea și gestionarea emoțiilor pentru a crea relații armonioase cu cei din jur. Vom reveni la acest subiect într-un articol viitor.
Ca dovadă că inteligența emoțională contează foarte mult în viață, stă cazul lui William James Sidis, considerat drept cel mai inteligent om care a trăit vreodată dar care a murit șomer, în 1944, în urma unei hemoragii cerebrale. Avea 46 de ani. La 18 luni, William citea ziarul New York Times, până la vârsta de opt ani învățase opt limbi străine,  iar la 16 ani a absolvit Harvard-ul. Se estimează că a avut un IQ între 250 și 300. Putea vorbi și scrie în 40 de limbi străine, a lucrat ca profesor de matematică la o universitate din Texas, dupa care s-a decis să renunțe la cariera academică.
Astfel, nu este suficient să ai un IQ ridicat. Este important și cum îți folosești darul inteligenței, ce lași în urma trecerii tale prin lume. Un alt exemplu în acest sens este cel al lui Nathan Leopold, care avea un IQ între 200 şi 210. Copilul geniu a devenit un criminal, împreună cu Richard Leob, ucigând un băiat în încercarea de a realiza ”crima perfectă”.
Unii cercetători consideră că posesorul celui mai ridicat IQ din toate timpurile este pictorul, sculptorul, omul de știință și arhitectul renascentist Leonardo da Vinci (IQ – 220), urmat de un fost campion mondial la șah – Gari Kasparov, James Maxwell și Issac Newton (IQ – 190). IQ-ul lui Leonardo da Vinci a fost estimat analizând ceea ce a realizat în toate domeniile în care a performat;

Potrivit altor surse, William James Sidis este cel mai inteligent om care a trăit vreodată pe planetă iar după inginerul din Chicago, Libb Thima, care a realizat o listă a persoanelor care au schimbat lumea, utilizând metodologia COX pentru a prezice IQ-ul personalităţilor istorice, Goethe ar fi cel mai deştept om din istorie, cu un IQ între 210-225. Goethe a creat prima teorie a evoluţiei, a pus bazele chimiei şi a fost un geniu literar. Carl Gauss avea un IQ între 250 şi 300, matematician de origine germană, a fost un copil minune care a contribuit în câmpul algebrei şi a statisticilor. Nikola Tesla, inventatorul bobinei Tesla şi a sistemului de telecomunicaţii transatlantic, se presupune că avea un IQ-ul situat între 140 și 310. Wiliam Shakespeare  a realizat cele mai cunoscute opere din lume cu un IQ de 210. Thomas Young, cu un IQ între 185 şi 200, a realizat descoperiri în cadrul anatomiei umane şi în optică. Marie Curie, chimistă şi fiziciană poloneză, a fost prima femeie care a câştigat două premii Nobel, IQ-ul său fiind între 180-200.
Dar, dintre geniile în viață, de departe conduce Adragon De Mello, care, cu un IQ de 400, a devenit cel mai tânăr absolvent al unei universități, din istoria Statelor Unite. A absolvit la 11 ani! Din 2003, în loc să schimbe viitorul lumii dintr-un laborator științific, Adragon lucrează la magazinul unui retailer american de mobilă și amenajări interioare și își dorește să fie un om normal cu o viață normală.
Alte exemple:
Albert Einstein – IQ de 160
Bill Gates – 160
Benjamin Franklin – 160
Copernicus – 160
Beethoven – IQ de 165
Sofia Kovalevskaya – 170
Galileo Galilei – 185
Stephen Hawking – 160
Dolph Lundgren – 160
Quentin Tarantino – 160
Thomas Edison – 145
Richard Nixon – 143
Napoleon – 140
Freud – 156
Charles Darwin – 135
Arnold Schwarzenegger – 135
Bill Clinton – 137
Hillary Clinton – 140
James Woods – 180
JFK – 119
Sharon Stone – 154
Jodie Foster – 132
Madonna – 140
Shakira – 140
Nicole Kidman – 132
Richard Nixon – 143
Ronald Reagan – 105
George Washington – 118
Barack Obama – 130
Donald Trump – 156
Steve Martin – 132
Adolf Hitler – 125
Este interesant de studiat și viețile acestor oameni. Astfel, Thomas Edison, până să inventeze becul cu filament, a avut peste o mie de încercări nereușite, Albert Einstein nu a vorbit până la vârsta de patru ani iar prima afacere a lui Bill Gates a eșuat.
Iată care sunt caracteristicile oamenilor cu adevărat inteligenți:

  • Ei nu vorbesc mult, dar sunt buni ascultători.
  • Sunt curioși, au minți deschise și sunt interesați de informații din diverse domenii. Sunt cititori avizi.
  • Dacă se află în poziții de lideri inspiră, încurajează și ghidează subordonații.
  • Își creează un echilibru între serviciu, familie și interesele personale.
  • Chiar și atunci când se află într-o situație delicată, ei rămân optimiști și caută să vadă partea plină a paharului.
  • Oamenii inteligenți nu vor încerca niciodată să capteze atenția doar pentru a demonstra cât de inteligenți sunt. Nu simt nevoia sa iasă în evidență. Vorba lui Marin Preda: ”Numai proștii se grăbesc să se arate că sunt deștepți.
  • Pentru oamenii inteligenți, ceilalți nu reprezintă o amenințare. Ei știu bine că bagajul de cunoștințe constituie mereu un avantaj.
  • Au talente ascunse.
  • Ei niciodată, sub nici o formă, nu te vor face să te simți o persoană stupidă, chiar dacă nu le este greu să o facă. Un om inteligent, mai ales emoțional, știe că luând pe cineva în derâdere, arată mai prost decât persoana în cauză.
  • Își stabilesc obiective și nu renunță ușor.


Inteligența nu se masoară doar în nivelul de cunoștințe pe care îl avem, diplome sau titluri obținute. Manifestarea inteligenței se face printr-un sistem de valori complex. Inteligența înseamnă în aceeași măsură a oferi din ceea ce știi și a fi modest și înțelept.
Inteligența poate fi de mai multe feluri: verbală/lingvistică, logică/matematică, corporală/kinestezică, spațială, muzicală, intrapersonală, interpersonală, naturistă, spirituală. Trei, maximum patru sunt dominante. Ele ne definesc ca persoane și ne prescriu drumul în viaţă.

Author

Scrie un comentariu

Exit mobile version