3346044174_4f1a6a3945_o-2

Mulți părinți au probleme de comunicare cu adolescenții, deoarece în această perioadă copiii încep să aibă secrete, să refuze să spună “tot” părinților și să evite anumite subiecte. Atunci când, pe lângă caracteristicile vârstei, adolescentul are și o fire “închisă”, comunicarea poate deveni aproape o misiune imposibilă pentru părinte.

Temperamentul introvertit la adolescenți
Copiii introvertiți sunt ușor de identificat de la cele mai mici vârste. Preferința de a petrece timpul singuri, evitarea grupurilor de copii, un număr redus de prieteni si preocupari solitare (lectura, de exemplu) sunt cateva dintre caracteristicile unei persoane cu temperament introvertit.
În perioada adolescenței, temperamentul introvertit poate crea cele mai multe probleme copilului, pentru că la această vârstă devine importantă integrarea în mediul social. Iată câteva dintre aspectele dificile cu care adolescentul introvertit se poate confrunta:
– nu simte că aparține unui anumit grup de prieteni sau unui anumit mediu social și poate fi descurajat sau deprimat din acest motiv
– poate fi privit de către adolescenții din jur ca “ciudat”, “timid” sau “retras”, lucru care îi creează dificultăți în interacțiunea cu ei și care îl poate determina să creadă el însuși ca este “altfel” decat cei din jur
– nu găsește timpul necesar pentru preocupările sale, într-un mediu care încurajează extravertiții
– încurajările părinților sau ale celor din jur de a interacționa mai mult cu cei din jur, de a fi mai “sociabili” pot fi resimțite ca presiuni
– poate apărea oboseala cronică dacă adolescentului introvertit i se cere să se implice în prea multe activități care presupun interacțiunea cu alți oameni.
Cum comunici cu adolescentul introvertit
1. Nu insista atunci când copilul tău nu pare dispus să comunice. Cei mai mulți părinți se simt sfidați sau respinși atunci când copilul lor refuză să le răspundă la întrebări sau să le ofere răspunsuri complete. Insistențele însă îl îndepărtează și mai mult pe copilul introvertit, așa că o alternativă este să îi spui că atunci când va dori, poate să vină el la tine pentru a sta de vorbă.
2. Alege momentul potrivit pentru a comunica cu adolescentul introvertit. Evită să începi o discuție imediat după ce se întoarce de la școală deoarece mai mult ca sigur este obosit și simte nevoia să stea puțin singur și în liniște. Mulți adolescenți introvertiți preferă să realizeze activități solitare atunci când vin acasă de la școală (să citească, să picteze/deseneze, să asculte muzica sau sa scrie).
3. Nu îi reproșa că nu dorește să vorbească cu tine. Adolescentii in general au nevoie sa simta ca pot alege ce spun si ce nu spun parintilor. Adolescentii introvertiti, cu atat mai mult vor simti nevoia sa pastreze pentru ei anumite aspecte, mai ales pe cele pe care le considera neimportante. De aceea, este posibil sa primesti raspunsuri mai scurte decat ti-ai dori.
4. Evită discuțiile lungi. Pentru că atunci când comunică, adolescentul introvertit consumă energie, este bine să nu prelungești conversațiile dacă observi că devine neatent sau mai puțin comunicativ. Lasă-i copilului ocazia să încheie discuția și asigură-l că ești dispus să o reluați ori de câte ori simte nevoia.
5. Vorbește-i despre subiectele care îl interesează. Un adolescent introvertit poate să tacă o ora întreagă dacă se afla printre oamenii care nu discută lucruri care îl interesează sau care i se par importante. Oferă-i ocazia să își spună părerea despre ceva la care se pricepe sau care îl pasionează și poți fi surprins de cât de dispus va fi să comunice cu tine.
6. Ai răbdare. Multe persoane introvertite comunică mai greu în discuțiile față în față, pot simți nevoia să își caute cuvintele și să se gândească înainte de a răspunde. Nu interpreta acest lucru ca pe o lipsă de interes față de discuție.
 
Cum interacționezi cu adolescentul introvertit
• Comportă-te normal cu copilul tău și acceptă că exista diferențe între copii, între modul lor de a gândi și de a se comporta.
• Evită să tratezi subiectul introversiunii ca pe o problemă sau ceva ce trebuie neapărat schimbat/ modificat.
• Nu îl forța să se integreze în grupuri de adolescenți. Grupurile sociale deseori consumă enorm energia introvertiților și astfel, în loc să se bucure de avantajul de a trăi într-un grup, ei se vor simți mai degrabă epuizați. Îi poți recomanda grupuri cu aceleași interese ca și el, pentru că este posibil să întâlnească mai mulți adolescenți introvertiți, cu care se va înțelege mai ușor.
• Ajută-l să-și exprime emoțiile și gândurile într-o manieră artistică: multor adolescenți le place de exemplu să asculte muzica, dar de ce nu ar compune chiar ei versurile? Altora le place să picteze, să creeze jocuri pe calculator ori să facă tot felul de obiecte din lemn. Încurajează astfel de inițiative fiindcă ele pot fi de mare folos.
sursa

Author

Scrie un comentariu

Exit mobile version