Cum luăm decizii financiare mai inteligente și cum îi învățăm pe copii să fie responsabili financiar?
Banii sunt un element care ne influențează mai toate aspectele vieții, așa că este foarte important să înțelegem noțiunile financiare de bază, să fim mereu informați, la curent cu situația banilor și să luăm decizii financiare inteligente.
Bineînțeles că pentru a putea să-i ajutăm pe copiii noștri să înțeleagă ce înseamnă un comportament financiar responsabil, e important ca noi să înțelegem cum ne gestionăm banii și ce putem face pentru a fi modele pentru copiii din jurul nostru în ceea ce privește modul în care ne cheltuim banii.
Primii pași către decizii financiare mai inteligente
Unul dintre primii pași pe care trebuie să-i faci este să-ți treci în revistă veniturile și cheltuielile și să îți creezi un buget personal. Odată ce faci asta, îți poți da seama:
▪ Cât de mulți bani îți permiți să pui deoparte?
▪ Care e comportamentul tău financiar în această perioadă?
▪ Dacă, în prezent, cheltui mai mult decât îți permiți?
▪ Din cauza căror cheltuieli nu îți permiți să economisești?
▪ Ce impact au cheltuielile asupra bugetului tău?
▪ De unde poți reduce pentru a începe să economisești chiar de acum?
▪ Care sunt cheltuielile strict necesare și ce sumă decizi să pui deoparte lunar?
Odată ce ai tras niște concluzii pornind de la bugetul personal și întrebările pe care ți le-ai adresat, trebuie să faci apoi două lucruri: să îți stabilești prioritățile și obiective financiare realiste.
Dacă vrei să știi mai multe despre bugetul personal, citește acest articol.
Ce faci în continuare?
Poți acționa în mai multe feluri:
▪ Continui aceeași practică financiară ca în trecut
▪ Îți schimbi situația financiară economisind în fiecare lună, începând chiar de acum
▪ Îți schimbi semnificativ situația financiară actuală, economisind regulat și investind corespunzător
▪ Îți regândești întregul plan financiar, urmărind lunar bugetul personal pentru a-ți plăti datoriile și a acumula mai mult
Indiferent de ceea ce urmează să faci sau direcția în care dorești să mergi, ține minte că trebuie să fii perseverent și flexibil pentru a-ți atinge obiectivele financiare.
În plus, e important să încerci să-i ajuți pe copiii din jurul tău să învețe de mici cum să facă alegeri financiare inspirate, să ia decizii financiare inteligente și să înțeleagă ce înseamnă să fii responsabil financiar.
Ce și cum îi învățăm și pe copii?
- valoarea banilor
Unul dintre cele mai importante subiecte pe care le poți aborda este valoarea banilor. Discuția despre bani și valoarea banilor este un proces, care începe la vârste mici și continuă până în perioada adolescenței. Copilul nu simte „valoarea” banilor până când nu îi explicăm echivalența acestora, ce poate face cu acești bani, așa că e indicat să-l implicăm și să-I explicăm de ce facem anumite achiziții și nu altele, cât costă produsele făcând asocieri pe care le pot înțelege (ex: o pereche de pantofi poate să coste cât o jucărie).
- diferența dintre nevoie și dorință
Un alt lucru important este să explicăm diferența dintre nevoie și dorință (nevoile sunt lucruri fără de care nu putem trăi, dorințele sunt lucruri care ne bucură, dar care nu sunt neapărat necesare). Repetăm și ne folosim de diferite contexte de achiziție pentru a sedimenta cunoștințele, nu e suficient să le spunem o dată. E important să repetăm de câte ori e nevoie pentru ca atât copiii, cât și adolescenții să înțeleagă că e important să punem bani deoparte pentru dorințe. Copiii înțeleg că în schimbul banilor primim ceva ce își dorim, dar e important să vadă că dorințele sunt infinite, iar banii limitați.
- cum să ia decizii financiare inteligente
Prin urmare, mereu facem alegeri, deci e important să facem alegeri bune. Explică-le ce este acela un plan, folosind exemple foarte simple și asociază obiectivele cu visurile. Însă lucrul cel mai valoros pe care-l poți face este să discutați constant cu copiii, să-i implicați în alegerile financiare pe care le faceți în familie și să le arătați că disciplina de a pune sume mici de bani deoparte, constant, îi poate aduce mai aproape de visurile lor.
Educație financiară pentru tineri
În iunie am organizat un atelier despre educație financiară pentru elevi, împreună cu Școala de bani – BCR. Recomandă tinerilor din jurul tău să citească aici un rezumat al informațiilor aflate la eveniment.
–––––––––––––––-
Despre aceste subiecte am discutat și pe 19 mai la webinarul Cum abordăm educația financiară în clasă?. Invitatele noastre au fost Claudia Oprescu și Camelia Olari, profesoare de educație financiară la Școala de bani – BCR.
Vrei să vezi și tu atelierul? Ți-am pregătit un fragment pe Youtube. În plus, vei afla cum poți aborda la ore concepte de educație financiară, indiferent de materia pe care o predai.
Timp de vizionare: 20 de minute
–––––––––––––––-
Scoala de Bani este cel mai extins program de educație financiară derulat cu ajutorul a 1500 de angajați din BCR, care au devenit profesori de educație financiară și care fac ateliere cu adulți, tineri, adolescenți și copii. În cei 5 ani de la lansare, aproape jumătate de milion de români au fost educați financiar. Cursurile sunt gratuite și nu se menționează niciun fel de produs, neexistând nicio componenta comercială.
https://www.scoaladebani.ro/