Se vorbește mult despre cât de dificilă este noua generație. Ritmul alert al schimbărilor îi supune pe adolescenți unui bombardament informațional în care se orientează tot mai greu. Trăiesc într-o societate cu valori neclare, sunt atrași de vârtejul social media, au senzația că toată lumea așteaptă tot mai multe de la ei.
În consecință, devin nerăbdători, au o preocupare exagerată pentru telefon, manifestă deseori insecuritate, respect de sine scăzut și manifestă dificultăți în conectarea cu alte persoane. Se simt stresați, suprasolicitați, neascultați, frustrați că nu sunt înțeleși, deși se maturizează mai repede decât acceptăm.
Pentru mulți părinți, interacțiunea cu adolescenții devine parcă tot mai dificilă. Distanța dintre generații se face simțită, provocând disconfort pentru tot cei implicați. Observarea, înțelegerea și acceptarea particularităților acestei noi generații este primul pas către o relaționare mai bună. Mai departe, adaptarea la nevoile lor, prin metode adecvate, deschide oportunități nebănuite.
Fiindcă noua generație nu e chiar atât de dificilă, ci doar pare așa.
Iată câteva sugestii de conectare mai bună cu noua generație:
- Evită cu orice preț să pui presiune pe adolescenți, să-i faci de râs, să-i compari cu alții, să-ți exprimi dezamăgirea față de ei. E calea cea mai bună să obții ce e mai bun din relația voastră.
- Provoacă-le intelectul, îndeamnă-i să-și folosească din plin abilitățile în tot ce fac. Sunt capabili de mult mai multe decât crezi.
- Îndeamnă-i să-i ajute pe alții, să se implice în cauze bune, să lase o amprentă pozitivă. Pentru ei s-ar putea să conteze mult mai mult lucrurile astea decât pentru tine.
- Dă-le feedback constant, de preferință pozitiv. Cere-le și lor părerea față de tot ce faci, de interacțiunea ta cu ei.
- Lasă-le mai multă libertate, dar explică-le și responsabilitatea care vine la pachet cu ea. Dacă le oferi încredere, vor face mult mai puține lucruri nesăbuite decât te temi.
- Explică-le la infinit de ce, de ce, de ce. Vor accepta să facă lucruri numai dacă le înțeleg perfectul sensul, dacă sunt în acord cu nevoile lor.
- Întreabă-i tot timpul ce îi preocupă, ce îi nemulțumește sau stresează și fii 100% onest în răspunsuri.
- Recunoaște față de ei că și tu greșești, că nu ești deținătorul adevărului absolut. În mod paradoxal, asta te va umaniza în ochii lor și vor avea mai multă încredere în tine.
- Vorbește cu ei despre nereușitele lor. Spune-le că e ok să dea greș dacă au încercat destul de mult, că orice eșec ține doar de metodele inadecvate folosite, nu are legătură cu însăși persoana lor.
- Cere-le sincer sfatul când ai tu însuți dileme. Se vor simți apreciați, le va crește stima de sine.
Desigur, acestea sunt doar sugestii.
Cu siguranță ai înțeles spiritul lor și vei găsi chiar tu alte metode adecvate pentru a continua în direcția asta. În esență, ai nevoie de multă compasiune, deschidere, atenție. Și de înțelegerea faptului că generațiile nu sunt mai bune sau mai rele, ci doar altfel.
1 Comment
Buna