Care sunt competențele și abilitățile de care copiii vor avea nevoie în viitor? Care sunt rolurile și valorile sociale ale viitorului? Acestea au fost întrebările principale dezbătute în cadrul conferinței naționale organizată de Școala Privată Aletheea din București, sâmbătă, 25 mai, la care au participat peste 100 de profesori și specialiști în domeniul educației din toată țara. Ajunsă la cea de-a IV-a ediție, conferința din acest an s-a desfășurat sub forma a „7 Ateliere Aletheea – un exercițiu de imaginație despre educația pentru viitor”. Unul din rolurile active pe care Școala Aletheea și le-a asumat încă de la deschidere, este acela de a împărtăși anual bunele practici cu colegii din branșă. Plecând de la premisa că „o altfel de generație are nevoie de un alt fel de educație”, profesorii Aletheea, împreună cu invitații și partenerii lor, au împărtășit participanților la eveniment din experiențele, ideile și metodele folosite în activitățile cu copiii, în așteptarea unui viitor imprevizibil, complex, imediat, dar şi plin de promisiuni, speranţe şi vise.
„Meseria de profesor este una aleasă, privilegiată, am mare respect pentru cei care și-au urmat această menire, deoarece ei pot schimba într-adevăr lumea”, a declarat, în deschiderea conferinței, fondatoarea școlii, Mona Mușat.
Primul atelier al conferinței, intitulat „Un alt fel de educație pentru o altfel de generație”, a fost moderat de Ada Roseti, fost Director de Programe al Discovery Europa Centrală și de Est. Invitații și-au prezentat reflecțiile, dar și îngrijorările la adresa sistemului educațional românesc, într-o lume aflată în continuă și rapidă schimbare. Printre vorbitorii evenimentului s-au numărat: scriitorul și editorul Alexandru Mironov, care le-a explicat participanților de ce “Viitorul nu mai este cum a fost”, profesorul universitar din cadrul Facultății de Litere a Universității București, redactor-șef al revistei Observator Cultural, Carmen Mușat, care a făcut o analiză a sistemului educațional prezent și a pledat pentru importanța disciplinelor umaniste în dezvoltarea spirituală a copiilor, conferențiarul Oana-Chelaru Murăruș, din cadrul aceleași Facultăți, care a vorbit despre idealurile și provocările educației umaniste de astăzi. Au mai fost prezenți profesorul universitar doctor Anca Nedelcu de la Facultatea de Științele Educației din București, care a prezentat rezultatele proiectului Rodawell al Centrului româno-danez pentru starea de bine a copiilor, derulat în mai multe școli din București, co-fondatorul Asociației Aspire, Ruxandra Manea, care a pus accentul pe conceptul de educație personalizată – în care copilul este co-autor al învățării, precum și reprezentantul Microsoft, Robert Pufan, Channel Sales Executive în cadrul companiei, care le-a arătat profesorilor utilitatea celor mai noi aplicații Microsoft în domeniul educației.
Evenimentul a continuat cu organizarea a două sesiuni de ateliere practice susținute de profesorii Aletheea, la care participanții au avut ocazia să se înscrie în funcție de interesele și nevoile lor în domeniul învățării. Printre temele abordate s-au numărat: tehnologie, STEM și dimensiune umană în educație, „gamification”–managementul clasei prin joc, educație ca inspirație, valorizarea relațiilor elev-profesor și a procesului educațional prin emoție, experiențe de învățare transdisciplinare, noutate în predare pentru dezvoltarea gândirii critice și creative la copii.
“Cred în puterea de regenerare, de resetare a profesorilor din România: morală şi profesională”, a concluzionat directorul educațional pentru ciclul gimnazial al Școlii Aletheea, Mihai Stamatescu, gazda evenimentului, în încheierea conferinței. “Profesorii fac parte dintre actorii din societate care pot să refacă, ceea ce sociologul american Francis Fukuyama numeşte, „capitalul social” al societăţii. Româneşti, în cazul de faţă. Adică, acel set de valori informale care conferă oamenilor încredere unii în alţii şi care acţionează ca un lubrifiant ce face să funcţioneze mai eficient orice grup, organizaţie sau societatea în ansamblul său. ” Evenimentul a fost organizat în colaborare cu: Points of You România, Vestel România, MGT Educațional și Microsoft România; parteneri media: Observator Cultural, Adservio, www.româniapozitivă.ro, www.educatieprivata.ro.