Permisul european de conducere a computerului ECDL este cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunoscut la nivel internaţional în peste 100 de ţări şi implementat global de ECDL Foundation Irlanda, iar naţional de ECDL ROMANIA.
În afara Europei, programul este denumit International Computer Driving Licence (ICDL).
Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații în companii își pot dovedi abilitățile IT cu Permisul ECDL.
Toţi elevii din învăţământul preuniversitar din România care intenţionează să îşi certifice compeţentele de utilizare a computerului prin Permisul ECDL în perioada 10 septembrie – 14 decembrie 2018, intră automat în tombola pentru câştigarea unui laptop sau a uneia dintre cele 4 tablete puse în joc.
ECDL pentru elevi
Toți elevii care dețin Permisul ECDL își pot echivala proba de Competențe digitale din cadrul Examenului de Bacalaureat Naţional.
Certificările ECDL PROFIL START BAC şi ECDL PROFIL BAC se adresează elevilor care doresc să echivaleze proba de Competenţe digitale din cadrul Examenului de Bacalaureat Naţional cu Permisul ECDL şi au aceeaşi recunoaştere internaţională şi valabilitate nelimitată ca oricare alt tip de certificare ECDL.
Nivelul de competență digitală pe diploma de Bacalaureat:
- utilizator avansat, pentru Permisul ECDL PROFIL START BAC
- utilizator experimentat, pentru Permisul ECDL PROFIL BAC
80 000 de elevi din România şi-au echivalat proba de competenţe digitale cu Permisul ECDL până în 2017.
Programa pentru evaluarea competenţelor digitale şi obţinerea Permisului ECDL adresat elevilor corespunde materiei pe care aceştia o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa şcolară pentru clasele a IX-a şi a X-a. Astfel, ei se pot pregăti chiar în cadrul orelor de la şcoală pentru obţinerea unei certificări cu recunoaştere internaţională. Având deja Permisul ECDL, elevii pot solicita în clasa a XII-a echivalarea probei de competenţe digitale la Bacalaureat.
Conform planului-cadru pentru învăţământul gimnazial, aprobat prin OMENCS nr. 3590/2016, disciplina Informatică şi TIC se predă în clasele a V-a, a VI-a, a VII-a şi a VIII-a, ca disciplină de trunchi comun, cu o alocare de o oră/ săptămână.
La nivel internaţional, o serie de universităţi urmăresc ca absolvenții lor să deţină Permisul ECDL: University of Manchester, Oxford Brookes University, University of London, University of Glasgow, University of Malta, University of West of Scotland, University of Pavia Italy etc.
O serie de universităţi din România au echivalat diverse cursuri de informatică/birotică cu Permisul ECDL.
De exemplu: Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti – Facultatea de Administraţie Publică, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi – Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea Andrei Şaguna Constanţa – Facultatea de Ştiinţe economice şi Facultatea de Psihosociologie, Universitatea Constantin Brancuşi Târgu Jiu – Facultatea de Inginerie etc.
Concursul internaţional BEBRAS
ECDL
Anul acesta Bebras Romania are loc în perioada 12-17 noiembrie 2018. Detalii pe www.bebras.ro sau la contact@bebras.ro
ECDL pentru cadre didactice
Certificarea ECDL PROFIL DIDACTIC se adresează cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar care doresc să beneficieze de credite profesionale transferabile.
În baza Deciziei nr. 116 din 29.07.2008 şi a Ordinului nr. 3881 din 11.06.2013 privind echivalarea unui număr de credite profesionale transferabile, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar care deţin:
- Permisul ECDL PROFIL DIDACTIC pot beneficia de 25 credite
- Permisul ECDL Start pot beneficia de 20 credite
- Permisul ECDL Complet pot beneficia de 25 credite.
Recunoaştere internaţională şi naţională
ECDL este menţionat ca standard de referinţă în ceea ce priveşte certificarea competenţelor şi cunoştinţelor de utilizare a calculatorului în vederea completării CV-ului Europass: http://eures.anofm.ro/instruct_cv_europass_ro.pdf
Programul ECDL are o flexibilitate maximă, oferind posibilitatea de a crea profiluri personalizate pentru candidaţi, organizaţii sau domenii de activitate. ECDL ROMANIA a dezvoltat în ultimii ani o serie de profiluri ECDL specifice şi recunoscute în mai multe domenii, precum în sistemul de învăţământ preuniversitar (împreună cu Ministerul Educaţiei), în administraţia publică (Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici ), în domeniul financiar (împreună cu Institutul Bancar Roman prin recomandările Băncii Naţionale a României şi Asociaţiei Române a Băncilor), cât şi pentru bibliotecarii publici (împreună cu Asociaţia Naţională a Bibliotecilor şi Bibliotecarilor Publici din România).
Permisul ECDL Profil se poate obţine în urma promovării oricărui modul sau a mai multor module ECDL combinate în funcţie de nevoia educaţională şi profesională a candidatului.
Mai multe detalii despre modulele, certificări şi manuale ECDL puteţi afla accesând www.ecdl.ro sau www.facebook.com/ECDLRomania.
Contact ECDL ROMANIA
E: office@ecdl.ro
T: 021.316.99.22