Discutăm despre educație financiară cu Școala de bani – BCR, ca să te ajutăm să-ți pregătești viitorul pentru visuri mari. Cu toate că este un subiect de actualitate, știai că România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește educația financiară? (Eurostat)
Adia, elevă în clasa a XI-a, povestește pentru Edupedu că și-ar dori să discute mai mult la școală despre acest subiect.
Lipsa unor noțiuni adecvate de educație financiară ar putea duce la îndatorarea tinerilor prin credite de studii sau de acoperire a costurilor asociate acestora.
Educație financiară pentru viitorul tău
Tinerii care cunosc de mici conceptele financiare au un comportament financiar responsabil și vor avea un viitor mai stabil, deci mai fericit. Aceștia nu vor cheltui mai mult decât câștigă, nu vor lua credite pe care nu și le pot permite, nu vor investi fără să țină cont de riscuri.
Așadar, am dat mâna cu profesori faini de educație financiară de la Școala de bani – BCR și am organizat un webinar pentru elevi despre:
- Care sunt abilitățile de care au tinerii nevoie pentru a-și dezvolta inteligența financiară?
- Cum să fie mai responsabili financiar: cum să cheltuie mai puțin, cum să economisească mai mult?
- Ce instrumente digitale pot folosi pentru gestionarea banilor?
„Nu economisi ceea ce rămâne după ce cheltui, ci cheltuie ceea ce rămâne după ce economisești” (Warren Buffett)
Cum poți lua decizii financiare mai bune?
Să ai un comportament financiar responsabil se traduce prin disciplină și un stil de viață chibzuit pentru care îți vei mulțumi peste câțiva ani.
Descoperă trei principii de bază care te vor ajuta să-ți dezvolți inteligența financiară. Cu cât începi mai devreme să te educi financiar, cu atât vei reuși mai repede să ajungi acolo unde îți dorești.
1. Regula zgârcitului
Știai că există o regulă a zgârcitului, care spune să amâni o achiziție până a doua zi? Lasă-ți timp să gândești achiziția „la rece”. Poate te răzgândești. Această regulă este foarte utilă pentru că, de multe ori, avem tendința să cumpărăm din impuls. Dacă amânăm achiziția unui lucru, avem timp să ne gândim dacă acel lucru este într-adevăr util pentru noi.
În acest fel ne va fi mai ușor să ne dăm seamă dacă avem cu adevărat nevoie de bunul respectiv sau este o simplă dorință. De multe ori, ne este greu să facem această diferență în magazin, însă trebuie să ne găsim echilibrul dintre ceea ce ne dorim și ceea ce avem nevoie. Este important să fim informați despre produsul pe care îl dorim, mai ales dacă este costisitor și îl vom folosi pe termen lung.
2. Regula 20/50/30
Este important să fim atenți la modul în care ne împărțim bugetul lunar și să încercăm să folosim regula 20/50/30, care presupune trei pași simpli:
- 20% din veniturile noastre trebuie sa meargă
la fondul de economii. Unul dintre cele mai importante sfaturi în educație financiară este: Plătește-te pe tine prima dată! - 50% din venit reprezintă sursă de satisfacere a nevoilor precum: locuință, coș zilnic de cumpărături, utilități, facturi, rate. Două întrebări la care ai putea să răspunzi sincer sunt Câte canale din grila de programe TV urmărești cu adevărat? Chiar ai nevoie de un abonament mai mare la telefon, când comunici mai tot timpul pe internet?
- 30% poți aloca satisfacerii dorințelor. Te poți bucura de excursii în locurile / țările fără restricții, de activități care te relaxează, de achiziția unor obiecte dorite. Este bine să avem puși bani deoparte pentru micile dorințe care ne fac fericiți.
Dacă ți se pare greu să îți împarți bugetul personal astfel, nu te descuraja. Începe cu pași mici și încearcă să reduci cheltuielile inutile pentru a putea să ai un buget echilibrat care să-ți ofere stabilitate și liniștea că poți depăși situațiile mai dificile.
Vrei să afli mai multe despre bugetul personal? Ți-am pregătit un articol aici.
3. Să revenim la Factorul Latte
Știm că primul lucru la care te gândești este latte-ul pe care poate chiar îl ai în fața ta acum. Dacă îți place să savurezi zilnic o cafea bună cumpărată TO GO, gândește-te cât ai putea să economisești dacă ai prepara-o acasă sau la birou.
Care este Factorul tău Latte? Deși acest principiu a pornit de la cafea, ideea este să salvezi sumele mici de bani, iar contul tău de economii îți va mulțumi atunci când vei avea mai mare nevoie de el. Par inofensive, dar dacă vei redirecționa cheltuielile zilnice minore către tine din viitor, vei înțelege ce schimbare poți atinge prin disciplină.
Dacă pui deoparte zilnic 10 lei, vei ajunge în 20 de ani să strângi 90.459 lei. Visurile mari încep cu pași mici și disciplină!
Ți-am pregătit un fragment video de 5 minute în care discutăm despre Factorul Latte la atelier.
Bonus: vei descoperi un instrument digital care te va ajuta să-ți încadrezi mai bine nevoile și dorințele în bugetul tău.
Ți-au plăcut cele trei principii ale educației financiare și vrei să-l descoperi și pe al patrulea? Citește aticolul de aici.
Ce urmează acum?
Am pus în lumina reflectoarelor principiile de bază, dar educația financiară pentru tineri nu se termină aici. Dacă vrei să aprofundezi subiectul, ți-am pregătit un alt articol pe blog despre cum să iei decizii financiare mai inteligente. Mai mult, poți participa la cursul online gratuit organizat de Școala de bani – BCR.
Nu uita: Chiar dacă ești pe băncile școlii, educația financiară te va pregăti să-ți ai grijă de banii tăi încă de acum. Spune-ne în comentarii: care crezi că este cea mai eficientă metodă de a economisi?
Invită Școala de bani – BCR în școala ta!
Povestește-i dirigintelui tău despre oportunitatea de a afla mai multe despre educația financiară și contactați Școala de bani AICI.
———————————————-
Scoala de Bani este cel mai extins program de educație financiară derulat cu ajutorul a 1500 de angajați din BCR, care au devenit profesori de educație financiară și care fac ateliere cu adulți, tineri, adolescenți și copii. În cei 5 ani de la lansare, aproape jumătate de milion de români au fost educați financiar. Cursurile sunt gratuite și nu se menționează niciun fel de produs, neexistând nicio componenta comercială.