Managementul timpului este de multe ori abilitatea care face diferenta dintre succes si esec. De asemenea, este o abilitate care se invata. Cel mai bine ste sa fie invatata din copilarie, asa ca rolul parintilor este esential in aceasta privinta. Asadar, iata care sunt greselile pe care sa incerci sa le eviti atunci cand il inveti pe copil managementul timpului.
1. Nu pun in practica ceea ce ii invata pe copii. Multi parinti le cer copiilor sa isi organizeze timpul, dar nu le arata prin propriul exemplu ca acest lucru este posibil. Fii un bun exemplu pentru copilul tau.
2. Incep tarziu sa ii invete pe copii despre timp. Deseori, efectele unei slabe organizari a timpului sunt mai vizibile in adolescenta si in acel moment incep si parintii sa ia masuri pentru a-l invata pe copil sa isi organizeze timpul. A folosi timpul in mod eficient este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le invatam. De aceea, este bine sa incepi devreme.
3. Nu au in vedere si organizarea spatiului. Planificarea timpului inseamna si planificarea spatiului de lucru. Pentru ca timpul sa fie folosit in mod eficient, este recomandabil ca lucrurile de care are nevoie sa fie tot timpul usor de gasit, adica la locul lor. Organizarea spatiului de lucru este esentiala pentru un bun management al timpului.
4. Incurajeaza un program incarcat al copilului. Este benefic sa fie implicat in activitati extrascolare, atata timp cat acestea ii fac placere, se potrivesc intereselor copilului si nu ii produc stres sau oboseala. Daca simti ca programul lui este prea incarcat, intreaba-l daca vrea sa renunte la unele dintre activitati si ajuta-l sa aleaga ce ii place cu adevarat sa faca.
5. Uita de timpul pentru relaxare. Cand il ajuti sa realizeze planul pentru o saptamana, de exemplu, incepeti cu lucrurile care sunt necesare (teme, invatat, alte “obligatii”). Timpul care ramane liber este bine sa ramana “liber”- adica la dispozitia copilului. El va alege cum sa il petreaca. Daca nu are chef sa faca absolut nimic in acele intervale, este in regula. E nevoie si de timp pentru “visare cu ochii deschisi”. Timpul pentru relaxare este esential pentru o folosire eficienta a timpului.
6. Isi pierd rabdarea. Managementul timpului presupune formarea unor obiceiuri noi si renuntarea la cele vechi (amanare, lipsa prioritizarii activitatilor etc). De aceea, nu va fi usor, dar este important sa il incurajezi pe copil sa continue si sa apreciezi progresele pe care le face. Este nevoie de perseverenta si rabdare in acest demers.
7. Nu iau in calcul factorul “motivatie”. Toate aceste principii ale managementului timpului functioneaza atata timp cat iti doresti sa schimbi ceva in felul in care folosesti timpul si crezi ca acest lucru este posibil. Asadar, inainte de a incepe sa il inveti pe copil sa isi organizeze timpul, motiveaza-l si convinge-l ca acest lucru este posibil. Este nevoie de o schimbare a atitudinii pentru a reusi sa iti formezi noi obiceiuri.
8. Nu cer ajutorul si altor persoane. Daca ai decis sa il inveti pe copil sa gestioneze timpul eficient, nu uita sa implici si alte persoane in activitatile de management al timpului – prietenii sai, familie, rude, etc. Astfel, copilul va fi mai motivat si isi va organiza mai bine timpul.
Afla mai multe despre managementul timpului in Ghidul Timpului.
Cu totii vom intampina dificultati in organizaera timpului, mai devreme sau mai tarziu, mai des sau mai rar. Pentru a progresa insa este necesar un efort constient si sustinut. Tu cum ai procedat pentru a-l ajuta pe copilul tau sa isi organizeze timpul?
sursa