Oricat de mult ai vrea sa opresti timpul in loc, cand copilul nu mai este copil, ci un adolescent in toata puterea, totul se schimba, iar sarbatorile nu fac exceptie. Daca atunci cand era mic de sarbatori totul se invartea in jurul lui, iar bucuria si entuziasmul cu care asteapta Craciunul ii contamina pe toti, la varsta adolescentei lucrurile par sa se complice.
Adolescentul se raporteaza diferit la tot ce inseamna traditii, obiceiuri si relatii de familie. Nu mai crede in „magia” Craciunului, iar vizitele rudelor il plictisesc, cu atat mai mult cu cat acestea se poarta cu el de parca ar fi inca un copil. Se simte fortat sa intre intr-un „tablou” unde nu se mai regaseste si de aceea, de multe ori in perioada vacantei de iarna demonstratiile de rebeliune ale adolescentilor pot deveni si mai dese, iar conflictele dintre parinti si copii nu intarzie sa apara.
Sarbatorile sunt intr-adevar momentul din an in care toata familia se reuneste pentru a petrece timp si a se bucura impreuna. Pentru adolescenti este insa aproape „vital” sa continue sa se intalneasca cu prietenii lor. De aceea ar fi bine sa vorbesti cu copilul tau din timp despre ce veti face de sarbatori, pentru a vedea care sunt asteptarile fiecaruia. Daca ii impui sa mearga in vizite la rude sau sa stea cu voi acasa, s-ar putea sa se incapataneze sa faca exact contrariul. Cel mai bine ar fi sa ii explici asa cum ai face cu un adult (in definitiv el este un adult in devenire!) insemnatatea sarbatorii si de ce este important sa petreceti sarbatorile impreuna.
In perioada vacantei, multi adolescenti au tendinta de a se izola si de a isi petrece tot timpul in fata computerului, mai ales daca planurile lor de vacanta nu merg tocmai asa cum si-ar fi dorit. Gaseste activitati in care sa il implici in perioada dinaintea sarbatorilor, astfel incat sa il faci sa simta in continuare ca vine Craciunul. Roaga-l sa pregateasca mixul de melodii de Craciun, lasa-l sa mearga la shopping pentru cadouri impreuna cu prietenii si, oricat ar protesta, da-i mici sarcini astfel incat sa te ajute la curatenia de iarna.
Chiar daca pentru parinti zilele de sarbatoare sunt momentul ideal de relaxare si odihna dupa un an de munca, adolescentii nu privesc la fel lucrurile. Poti sa dinamizezi putin atmosfera incercand activitati noi care stii ca ii plac sau initiind noi traditii de familie. Nu planifica insa un program prea incarcat si asigura-te ca are timp si pentru a iesi cu prietenii.
Daca fiul sau fiica merge la o petrecere sau pleaca impreuna cu prietenii la munte, vorbeste deschis cu el/ea despre posibilele pericole, dar fara sa exagerezi. Aminteste-i despre importanta consumului de alcool cu moderatie, dar fa-o intr-un mod firesc. Nu uita, este mult mai important sa ai un dialog continuu cu copilul tau pe aceasta tema decat sa-i tii un discurs inainte de a pleca de acasa. Astfel va avea suficient timp sa inteleaga consecintele consumului de alcool sau de tutun si sa ia singur decizia corecta. Si mai important, nu te concentra doar asupra a ce ar putea fi rau! Pentru el este o ocazie sa se simta bine, sa socializeze si sa creeze legaturi.
Sarbatorile pot fi in continuare o perioada speciala, daca ii oferi in dar copilului tau mai multa intelegere si consideratie. Cu siguranta are nevoie de ele mai mult decat de gadget-urile tehnologice pe care si le doreste. Profita de perioada sarbatorilor ca sa vorbiti mai mult si sa va apropiati, este cel mai frumos cadou de Craciun pe care vi-l puteti darui!
sursa
Comments are closed.