646x404
Postura corectă a copilului încă de la o vârstă fragedă îi asigură o postură corectă şi mai târziu, în viaţa de adult. Aşa cum este obişnuit încă de mic să stea pe scaun, când se joacă sau atunci cand merge pe stradă, la fel va ţine cont de modul în care stă şi la maturitate.
Coloana vertebrală este fragilă în copilărie şi o poziţie greşită a corpului poate duce la deformări greu de corectat. In plus, capul ridicat, spatele drept şi privirea înainte contribuie la încrederea în sine a copilului tău.
Cei mai mulţi adolescenti au astăzi probleme de coloană şi suportă ore de terapie pentru indreptarea coloanei sau reaşezarea vertebrelor.
Ce poţi face pentru a ajuta copilul să işi păstreze poziţia corectă a corpului? Iată câteva soluţii testate de mămici.
Cum iţi obişnuieşti copilul să stea drept
1. In primul rând tu eşti un model pentru copilul tău. Ajută-l să inveţe din exemplu. Stai chiar tu cât mai des într-o poziţie corectă sau, atunci când te corectezi, spune-i : Ce bine este să stai drept, parcă respir mai uşor şi nu mă mai doare spatele.
2. Inventează un joc în care să îi arăţi copilului tău diferenţa între postura corectă şi cea greşită. De exemplu, să mergeţi prin casă în timp ce vă imaginaţi ca duceţi pe cap un balon sau o tavă cu prajiturele. Puteţi să imitaţi şi imaginea negativă tot în joacă, exagerând voit că mergeţi cocoşati doar ca să vă corectaţi apoi.
3. Aşează copilul pe podea, cu burtica în jos şi mainile întinse în faţa, exersând postura lui Superman. Cu capul ridicat şi mâinile în faţa, copilul poate încerca sa mimeze că zboara precum eroul lui preferat. Mişcarea îi va întari musculatura spatelui şi gâtului.
4. Oferă-i copilului posibilitatea să meargă des in picioruşele goale, fiindcă senzaţia transmisă prin piele, confirmă psihologii, îl ajută să îşi păstreze o postură cât mai corectă.
5. Analizează mobila pe care o foloseşte copilul tău! Masa copilului trebuie să fie la nivelul coatelor atunci când stă in picioare cu braţele complet relaxate. Dacă foloseşte acelaşi monitor de calculator precum restul familiei, arată-i cum poate să regleze înalţimea lui astfel încat să fie la nivelul ochilor. Dacă foloseşte un scaun pentru adulţi, aşează-i nişte pernuţe sub funduleţ şi la spate.
6. Foloseşte un sistem de prindere a caietului pe care scrie copilul, astfel încât acesta să aiba mereu o poziţie corectă la masă. Dacă nu ai un suport special, atunci o bandă adezivă care să sprijine un contur format din carton este o soluţie ingenioasă dar utilă.
7. Montează-i un suport pentru picioare care să fie folosit atunci când copilul stă pe scaun. Simplul fapt că atinge cu picioarele acel suport indică sistemului nervos şi implicit creierului că trebuie să aibă o poziţie cât mai dreaptă pentru coloană.
8. Insistă asupra pauzelor de 5-10 minute la fiecare jumătate de oră de concentrare într-o anumită activitate, fie că e vorba de privit la televizor, citit o carte sau jucat pe calculator. Verifică să respecte aceste pauze. Mișcarea ajută când vorbim despre postură, de aceea sporturi precum înot, baschet, fotbal sau atletism sunt recomandate.
9. Poziţia în masină sau cărucior contează atunci când ne dorim ca puiul nostru să învețe să stea cât mai drept. Investiţi banii într-un cărucior care are un suport bun pentru spatele copilului sau bebeluşului. La fel de importantă este și salteaua pe care doarme cel mic – nu trebuie să fie prea moale dar nici prea rigidă.
Tu cum iti inveti copilul sa stea cat mai corect la masa sau sa nu stea cocosat in general? Stii anumite trucuri pentru mamici tocmai bune de pus in practica?
sursa

Author

Paula este pasionată de educație și comunicare.

Scrie un comentariu

Exit mobile version