Ești profesor și cauți echilibru între responsabilitățile profesionale și bunăstarea personală? În aceste rânduri vei descoperi sintetizate o serie de strategii dedicate ție.
Pe 24 octombrie 2024, am desfășurat un webinar pentru profesori dedicat sprijinirii sănătății emoționale și dezvoltării rezilienței acestora în fața provocărilor școlare. A fost un eveniment prin care am marcat aniversarea Adservio de 16 ani în care ne-am dedicat transformării educației din România.
Ne-am bucurat de cei peste 600 de participanți dornici să afle resurse valoroase de la speakerii noștri, Codruța Răbăgel – psiholog & psihoterapeut autonom cu practică privată în cabinet individual din Sibiu și online, alături de Carmen Neagu – profesor, psiholog & psihoterapeut, care ne-au oferit o viziune proaspătă asupra provocărilor zilnice ale profesorilor.
Iată sinteza ideilor principale și soluțiile propuse de către invitatele noastre profesorilor participanți la webinar.
Presiunile resimțite de profesori în contextul actual
Cu sprijinul participanților activi în chatul webinarului, am explorat împreună numeroasele provocări cu care aceștia se confruntă zilnic.
- Lipsa respectului – Profesorii se confruntă adesea cu o diminuare a autorității și respectului, iar atitudinile neconstructive din exterior pot duce la scăderea motivației și la un sentiment de neputință.
- Birocrația excesivă – Pe lângă predare, profesorii au datoria de a completa numeroase documente și dosare, pierzând timp util care ar putea fi alocat pregătirii lecțiilor sau dezvoltării personale.
- Gestionarea provocărilor din sala de clasă – Profesorii sunt expuși unei palete largi de provocări în sala de clasă, care necesită intervenții constante pentru a asigura un mediu de învățare sigur și echilibrat.
Cei doi speakeri au analizat cu atenție aceste provocări și au propus următoarele tehnici de autocunoaștere pe care te invităm să le descoperi în continuare.
Cei trei „C” – un cadru de autocunoaștere
Un exercițiu esențial pentru oricine dorește să își găsească resursele interioare, cei trei „C” te invită să îți adresezi trei întrebări fundamentale pentru autocunoaștere.
📍 Cine sunt?
📍 Ce știu să fac foarte bine?
📍 Ce aș vrea să îmbunătățesc la mine?
Răspunde rând pe rând la aceste întrebări într-un proces de introspecție. Conștientizarea identității profesionale și personale este o ancoră esențială în menținerea echilibrului emoțional, pe baza valorilor autentice, punctelor forte, abilităților tale unice.
Strategii simple și eficiente pentru a face față provocărilor
Următorul pas a fost descoperirea unor strategii eficiente pe care profesorii le pot aplica zilnic pentru a-și menține echilibrul emoțional.
- Conectarea la prezent prin respirație conștientă – În momentele tensionate, tehnicile de mindfulness precum respirația conștientă și o scurtă pauză pot ajuta la regăsirea echilibrului.
- Exercițiul scrisului – La finalul zilei, poți scrie într-un jurnal câteva rânduri despre evenimentele din ziua respectivă. Acest exercițiu poate ajuta la clarificarea gândurilor, detașarea de interacțiunile dificile și facilitează un somn mai odihnitor.
- Construirea unei rețele de sprijin – Profesorii nu sunt singuri în această călătorie. În fața provocărilor, una dintre cele mai valoroase resurse este sprijinul unei comunități de oameni de încredere cu care rezonezi – colegi, prieteni, familie sau chiar profesioniști, precum psihologi școlari sau consilieri educaționali.
- Comunicarea asertivă – În contextul relațiilor profesionale și personale, o comunicare clară și asertivă poate preveni conflictele. Aceasta implică exprimarea sinceră a opiniilor și nevoilor, respectând în același timp sentimentele celor din jur.
- Verificarea realității – Este util să compari propria perspectivă cu cea a interlocutorului, fără a presupune că ambele realități sunt similare. Această abordare ajută la diminuarea tensiunilor și la îmbunătățirea înțelegerii reciproce.
Cum să gestionăm conflictul: Triunghiul Dramatic
Conceptul de „Triunghi Dramatic” (Victimă – Salvator – Agresor) este un model utilizat în psihologie pentru a descrie rolurile diferite pe care oamenii și le pot asuma în conflicte.
Atunci când un profesor încearcă să rezolve toate problemele din clasă, poate ajunge în rolul „salvatorului”, ceea ce nu oferă elevilor șansa de a învăța singuri să-și rezolve problemele. De aceea, este recomandat să valorifici instanța de „adult” – acel centru de echilibru care te poate ajuta să gestionezi conflictul dintr-o perspectivă constructivă.
Este, de asemenea, important să recunoști că unele situații sunt dincolo de controlul tău și că rolul sau misiunea ta conduc către altă direcție. O astfel de abordare îi ajută pe profesori să își conserve energia pentru aspectele în care pot avea un impact real.
Recomandări de resurse și materiale
Pentru a aprofunda și mai mult strategiile de autocunoaștere și dezvoltare emoțională, Codruța Răbăgel și Carmen Neagu ne recomandă câteva resurse esențiale:
- Cartea lansată de Carmen Neagu – ”Tezaur de greșeli. Ghid de supraviețuire pentru profesori”, disponibilă pe acest link. Dacă vrei să afli mai multe despre această carte, te invităm să citești articolul de pe blogul nostru (link aici)
- Setul de Carduri Mindfulness pentru stare de bine, create de Codruța Răbăgel, (înainte de a comanda, îi puteți scrie Codruței pe emailul codruta.rabagel@gmail.com pentru a vă oferi un COD de reducere – link aici
- Newsletterul Pe cont propriu, dedicat traumei din educație şi din şcoli, coordonat de Carmen Neagu.
Cărți recomandate:
- Cartea „Creierul și inteligența emoțională” – Daniel Goleman – o lectură esențială care te va ajuta să înțelegi structurile motivaționale și modul în care să te raportezi eficient la elevi.
- Cartea „Mindfulness pentru părinți” – John & Myla Kabat-Zinn – o resursă importantă pentru părinți, dar și pentru profesori, care oferă perspective și tehnici de mindfulness aplicate în creșterea copiilor.
🙋♀️ Înscrie-te pe lista celor care vor primi GRATUIT un GHID de Sănătate Mintală
Materialul va fi distribuit online, cu scop de informare și psiho-educație. Nu va înlocui consultul de specialitate acolo unde e cazul. Completează formularul de mai jos pentru a primi pe email ghidul când va fi lansat: https://forms.gle/ekkrhzcNcEXgzU7r5
Urmărește înregistrarea webinarului!
Dacă tot ce ai aflat din acest articol ți-a stârnit interesul, te invităm să urmărești înregistrarea webinarului aici: https://youtu.be/NZL4XC-5FS4
Le mulțumim speakerilor noștri pentru implicarea valoroasă în cadrul webinarului și pentru deschiderea cu care au împărtășit strategii și resurse utile pentru profesori.
🎤 Carmen Neagu este profesor, psiholog clinician și psihoterapeut integrativ în supervizare, cu peste 15 ani de experiență în predarea limbii engleze și numeroase certificări internaționale. Din 2020 este facilitator Mentalitate Deschisă în Educație, iar din 2022 este autor al cărții „Tezaur de greșeli. Ghid de supraviețuire pentru profesori”. Carmen susține că greșelile sunt oportunități de creștere și joacă un rol crucial în procesul de învățare. Website: https://carmen-neagu.ro/
Ce strategii pentru echilibru emoțional și reziliență vei pune în aplicare de astăzi? Așteptăm comentariul tău mai jos!