18f5082349e6391bf3e946a72a6e6d43

       Știrea săptămânii care stă pe buzele tuturor în ceea ce privește educația o constituie dezbaterea introducerii uniformei obligatorii în noul an școlar 2015-2016! Astfel, deputații din Comisia de învățământ au aprobat un proiect de lege privind siguranța în școli, care prevede, între altele, că elevii vor trebui să poarte un semn distinctiv pentru fiecare școală, fie uniformă, eșarfă sau insignă, acesta urmând să fie stabilit de Consiliul de Administrație al școlii, scrie Mediafax.

       Guvernul susține inițiativa legislativă a mai multor parlamentari de introducere a ținutei școlare obligatorii în școli, inițiativa aparținând însă comitetelor școlare și părinților, iar preșcolarii și elevii provenind din familii cu venituri mici vor primi fonduri pentru achiziționarea uniformelor.

       Argumente pro uniformă

1. Conferă prestigiu unității de învățământ. O unitate școlară care își desfășoară activitatea după un sistem de valori propriu va dori să se diferențieze de celelalte școli și printr-o anumită ținută vestimentara adecvata și specifică.
2. Mărește sentimentul elevilor de apartenență la un grup.
3. Îmbunătățește disciplina. Elevii învață, prin purtarea uniformei, că trebuie să se supună unor reguli și că trebuie să se îmbrace adecvat mediului în care se află.
4. Consolidează mediul de învățare. Îmbrăcați în uniformă, elevii nu vor confunda sala de clasă cu locul de joacă și își vor aminti în fiecare moment pentru ce sunt așezați în bănci.
5. Reduce discriminarea. Din punct de vedere al vestimentației, toți elevii vor deveni egali, ceea ce ar putea duce la mai puțină marginalizare pentru copii care, fără uniformă, nu și-ar permite haine “la modă”.
6. Este rentabilă. Pe termen lung, uniformele sunt mai ieftine decât hainele și mai rezistente la uzură. Achiziționate la început de an școlar, ele pot fi purtate pe parcursul întregului an sau chiar mai mult.
7. Este practică. Elevul (mai ales cel din gimnaziu) va scăpa de stresul de a decide zilnic ce va purta a doua zi la școală.
8. Este eficientă. Elevul este pregătit pentru școală într-un timp mai scurt, dacă nu trebuie să se decidă în fiecare zi cu ce se îmbracă.

       Argumente contra uniformei

1. Ingrădește individualitatea și libertatea de exprimare, ceea ce poate afecta dezvoltarea emoțională a copilului.
2. Obligativitatea uniformei poate determina apariția unor alte abateri disciplinare. Elevii ar putea simți nevoia să se exprime în alte moduri pentru a arăta că sunt diferiți sau pentru a-și impresiona colegii – machiaj puternic, bijuterii opulente, revoltă împotriva celorlalte reguli ale școlii.
3. Inhibă creativitatea, obligându-i pe elevi să se conformeze regulilor.
4. Este prea scumpă în raport cu ceea ce oferă, daca luam în calcul că uniforma nu poate fi purtată decât la școală, deci nu poate fi utilizata pentru alte ocazii.
5. Lipsa confortului. În cazul anumitor tipare de uniforme, fetele, obligate să poarte rochie sau fusta, se pot simți incomod. Același lucru se poate spune și despre cravatele sau eșarfele prinse obligatoriu în jurul gulerului.

    Tu ce părere ai?

Author

4 Comments

  1. Mardiros Gabriel Reply

    Buna seara.
    Suntem parintii unei fete in clasa a X-a si al unui baiat in clasa a III-a.
    Ne-am pronuntat si ne pronuntam ferm in favoarea uniformei scolare.
    Dorim sa aducem o serie de argumente si precizari.
    1. Elevii proveniti din medii sociale mai putin favorizate nu ar mai fi umiliti de colegii care isi permit (fara sa aiba un merit personal) haine „de firma”.
    2. S-ar atenua tendinta de grupare a elevilor si de formare de prietenii sau adversitati pe criteriul modului in care se imbraca.
    3. Elevul nu trebuie sa-si puna intrebarea „Cu ce ma imbrac maine la scoala?” ci doar „Ce am de invatat pentru maine?”.
    4. Dimineata, nu trebuie sa-si piarda timpul proband diverse toalete ci sa se imbrace repede cu uniforma si sa plece la timp la scoala, pentru a nu intarzia si a nu intra in clasa dupa profesor.
    5. Machiajul, bijuteriile opulente, diverse belciuge in nas, in urechi, in buze etc. ar trebui sa fie interzise in scoala. Orice incalcare a disciplinei scolare trebuie pedepsita (de preferat prin obligativitatea participarii la diverse activitati in folosul scolii sau al colegilor) pentru ca elevii trebuie sa invete ca incalcarea disciplinei la locul de munca, incalcarea regulamentelor si a legilor poate avea consecinte grave si atrage dupa sine pedepsirea vinovatului.
    6. Pot fi usor identificati atunci cand, in loc sa frecventeze orele de curs, frecventeaza barurile si cluburile din vecinatatea unitatilor de invatamant (povestea aceea cu 500 m nu dorim sa o comentam).
    7. Acelor psihologi care „nu pot dormi moaptea” de grija ingradirii individualitatii, libertatii de exprimare si a creativitatii copiilor le sugerez sa ii consilieze pentru a-si manifesta personalitatea si creativitatea participand la concursurile si olimpiadele scolare, invatand sau chiar scriind poezii, pictand, invatand sa cante la un instrument, participand la diferite discipline sportive individuale sau de echipa etc. (ultima serbare scolara la care m-a invitat fiica mea a fost in clasa a VII-a).
    8. Uniforma ar trebui sa fie unica pe tara. Modelul ar trebui sa fie stabilit prin lege. Pentru a nu necesita un efort intelectual prea intens si pentru a nu putea aparea acuzatii de coruptie ca cele legate de Microsoft s-ar putea prelua modelele de uniforma folosite inainte de 1989 (erau destul de practice si de ieftine). Firmele de confectii ar avea posibilitatea sa castige venind pe o piata libera si concurentiala cu necesarul de uniforme (fara sa existe insa contracte cu Ministerul invatamantului sau cu scolile ca sa nu avem probleme legate de achizitiile publice, de licitatii, de contestatii, de coruptie, de blocaje etc.). In conditiile unei productii de masa uniforma ar deveni un articol de imbracaminte foarte ieftin si la indemana tuturor.
    9. Uniformele personalizate (stabilite de fiecare scoala) sunt intr-adevar un articol de imbracaminte scump pentru ca presupun „executia la comanda”, probe, retusuri, fite si, in plus, eventuale discutii legate de faptul ca firma recomandata pentru confectionarea lor ar avea legaturi politice sau economice nepotrivite cu conducerea scolii sau a inspectoratului scolar.
    10. Pentru a nu leza autonomia scolara si sistemul de valori propriu al fiecarei scoli, Consiliul de Administratie al scolii va stabili un semn distinctiv (ecuson, esarfa, cravata) care se adauga la uniforma unica stabilita prin lege.
    Cu stima,
    Dr. Mardiros Gabriel
    Conf. univ. dr. Mardiros Daniela

  2. Pocsan Elena Reply

    Buna ziua!
    Salut initiativa de introducere a uniformelor. Pe vremea mea exista asa ceva si eram foarte mandra sa o port.
    In fond si la urma urmei copiii trebuie sa inteleaga faptul ca merg la scoala nu la parada modei si mai mult decat atat purtarea uniformei vine ca un atu in plus pentru siguranta lor.
    Afara toate marile colegii din Anglia cel putin au aceasta regula si nimeni nu pare a fi deranjat de asta. La noi insa daca ceva trebuie supus regulilor nu este bun. E mai bine in debandada, astfel nimic nu poate fi controlat si nimeni nu poate raspunde!!
    Ar fi foarte tare sa reintroduceti uniformele!
    Cu stima,

  3. Buna ziua,
    Învățămîntul gratuit este prevazut și garantat prin constituție.
    Actualul proiect de lege ar obliga părinții sa cumpere uniforme, deci o astfel de lege ar încălca constituția.
    Daca un grup de deputati sau guvernul doresc obligativitatea uniformelor ar trebui sa asigure și finanțarea lor tot prin aceiași lege.
    Un cod vestimentar ar fi mai potrivit și mai acceptat.
    O zi buna,

  4. matei maria Reply

    Buna ziua! Eu sunt o eleva de gimnaziu al unui prestigios colegiu din judetul Iasi. Consider ca uniforma este un lucru care tine de disciplina,intr-adevar,dar stiti cum este in prima zi de scoala mai ales daca esti mai micut de varsta si porti uniforma?Esti facut tocilar sau alte atribuiri de genul,iar reputatia pe un an intreg este striccata. Mergem la scoala sa invatam dar si sa ne simtim bine. Dupa parerea mea un sacou cu emblema colegiului cu niste pantaloni decenti si incaltaminte de acelasi fel impreuna cu o camasa sau bluza adecvata varstei si de asemenea,decenta este cea mai potrivita tinuta.
    multumesc!

Scrie un comentariu