genz1
Vârsta adolescenței este caracterizată de dorința tinerilor de a se afirma, de a fi cât mai populari în gașca din care fac parte, de a demonstra că se bazează pe forțele proprii, dar și de a se diferenția de restul generațiilor printr-un stil de viața unic, cât mai cool și nonconformist.
Adolescenții, încântați că atrag toate privirile și că sunt în centrul atenției, nu mai acorda o importanță imaginii pe care o transmit celor din jur, fie ca este pozitivă sau negativă.
Vestimentația este, înainte de toate, un limbaj, un mod de a comunica și de a ne expima. Cu ajutorul hainelor pe care le purtam în fiecare zi le transmitem un mesaj celor din jurul nostru, dându-și seama de modul în care gândim și ne simțim. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că imaginea contează și joaca un rol foarte important în viața oamenilor. Vorba aceea „prima impresie nu se uită niciodată”!
Să revenim la adolescenți și la stilul lor vestimentar, care nu este întotdeauna pe placul părinților și al profesorilor. De aici se pot isca și mici conflicte, pornind tocmai de la acest mod diferit de abordare a vieții și a imaginii pe care o cream în jurul nostru.
Accesoriile cool, culorile stridente sau, din contră, o vestimentație în care predomină negrul, pantalonii rupți sau tricourile lejere completează perfect atitudinea rebelă a viitorilor adulți. În ciuda eforturilor părinților de a-i aduce „pe drumul cel” bun adolescenții continua să adopte acest stil vestimentar.
Fiecare epocă, zonă geografică sau generație a fost caracterizată de-a lungul timpului de un stil vestimentar, adoptat de oameni tocmai pentru a transmite un mesaj. Să nu uităm exemplul femeilor de la sat, care începeau să-și acopere capul cu o basma după ce se căsătoreau. Era un mod de a exprima noul lor statut. La oraș, pentru a exprima statutul de femeie căsătorită se purta palarie în locul basmalei.
Același lucru se întamplă și în cazul adolescenților care sunt la vâsta afirmării, a descoperirilor și a dezvoltarii personalitatii lor. Cu toții au așteptat această vârstă pentru a-și putea defini personalitatea, inclusiv prin stilul vestimentar. De aceea, dragi părinți, este bine să comunicați cu tinerii familiei și să încercați să vedeți de ce adoptă un anumit stil vestimentar, care nu vi se pare vouă foarte potrivit. Evident, și aici vor trebui păstrate niște limite, deoarece un adolescent nu poate purta aceleași haine precum părinții. Nici nu este corect să îngrădești libertatea de exprimare a tinerilor, ci trebuie ajutați să se descopere și să descopere ce li se potrivește cel mai bine.
Poate o să vă întrebați „Atunci care mai este rolul meu de părinte? Să-l las să facă ce vrea? Să umble cu decolteuri, ori cu pantalonii rupți?”. Este foarte adevarat ca un stil vestimentar exagerat nu este recomandat nimanui, însă toate aceste alegeri vin din interiorul fiecăruia. Cu toții ne alegem hainele în funcție de cum ne simțit, bineînțeles adaptate locului și contextului în care le purtam.
De aceea, voi, părinții, trebuie să aflați ce se întâmplă în interiorul copilului vostru și ce sentimente îl determină să adopte un stil rebel. Cu siguranță veți afla lucruri interesante care vă vor ajuta să-l înțelegeți mai bine.
Coafura, culoarea părului, accesoriile, articolele vestimentare, toate acestea îi ajută pe tinerii adolescenți să se diferențieze de restul lumii, arătând că fac parte dintr-un anumit segement de vârstă. Ceea ce este absolut normal.
După ce trece acest „val libertin”, tinerii adulți își doresc identitate, își doresc să „fie cineva în societate”, iar stilul vestimentar va suferi din nou modificări.
Așadar, adolescenții comunică prin hainele pe care le poartă personalitatea lor și se identifică mai ușor grupului și generației din care fac parte.
sursa

Author

Paula este pasionată de educație și comunicare.

Scrie un comentariu