Facultatea de Medicină este principala și cea mai mare facultate a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, fiind facultatea în jurul căreia s-a dezvoltat instituția de învățământ superior, ea fiind de altfel și una din cele mai vechi facultăți din România. Facultatea de Medicina din Iași, una din cele mai vechi și renumite pentru aportul considerabil la dezvoltarea și progresul științelor medicale, a fost înființată în urma cu 136 ani la 30 septembrie 1879, când Parlamentul de atunci al Regatului României a votat bugetul și programul didactic al noii instituții.
La Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.Popa” Iași se derulează următoarele programe de studiu:
- Medicină, program în limba română – 6 ani
- Medicină, program în limba engleză – 6 ani
- Medicină, program în limba franceză– 6 ani
- Asistenţă Medicală Generală – 4 ani
- Nutriţie şi dietetică – 3 ani
Concursul de admitere din sesiunea iulie constă în susţinerea unei teze (test grilă) pentru locurile subvenţionate de la bugetul de stat și locurile cu taxă în lei.
Disciplinele de concurs sunt următoarele:
Pentru programul Medicină în limba română:
- Biologie clasa a XI-a (Anatomia şi Fiziologia omului) și Chimie organică sau Fizică – la alegere
Pentru programele: Asistenţă Medicală Generală şi Nutriţie dietetică
- Biologie clasa a XI-a (Anatomia şi Fiziologia omului) sau Chimie organică
Înscrierile la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași vor avea loc în perioada 17-23 iulie, iar miercuri, 26 iulie, candidații vor susține testul grilă, cu durata de trei ore, pentru ocuparea locurile subvenționate de la bugetul de stat și a locurilor cu taxa în lei.
Pentru acest an, universitatea a luat decizia de a restrânge numărul manualelor din bibliografie, pentru fiecare materie de concurs alegându-se un singur manual, ca urmare a consultărilor cu cadrele didactice din Comisia de Admitere, precum și a profesorilor de biologie, fizică și chimie din licee din Iași și din Moldova.
Clasificarea candidaților se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obținută la testul grilă, iar 10% media de la bacalaureat.
Mai multe amănunte despre concursul de admitere găsiți pe site-ul universității: METODOLOGIE ADMITERE UMF IASI 2017.