La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului.
Începând din 1987, Ziua mondială a mediului înconjurător a fost găzduită de câte o ţară, unde au avut loc festivităţile oficiale la nivel mondial. India este cea care va găzdui Ziua mondială a mediului în acest an.
Dacă ați urmărit în ultima vreme postările de profil de pe rețelele de socializare, ați putea ghici cu ușurință care este tema zilei mondiale a mediului din acest an.
Da, “Combaterea poluării cu plastic”, este tema prin care organizatorii îndeamnă guvernele, industriile și comunitățile să se unească și găsească alternative durabile la utilizarea excesivă a plasticului care poluează oceanele și ne amenință sănătatea, nouă și animalelor acvatice și terestre.
Produsele din plastic se degradează natural extrem de greu. Un produs din plastic (cum ar fi o “sticlă” din PET) se degradează natural în perioade cuprinse între câteva zeci și câteva sute de ani, în funcție de condițiile de mediu (expuse la soare, îngropate în pământ, ajunse în apă etc.). Aproape orice obiect din plastic pe care îl folosim va „trăi” mult după ce noi vom fi părăsit planeta. Prima sticlă de plastic a fost creată în 1947. Asta înseamnă că acea sticlă încă plutește aproape intactă undeva într-un ocean și va continua să o facă până undeva prin 2400 – 2450 – când vom avea mai mult plastic în oceane decât pești.
Până în 2015, oamenii au produs 8,3 miliarde de tone de plastic brut, din care 6,3 miliarde de tone au devenit deja deşeuri, potrivit unui studiu ce a fost publicat în revista Science Advances. Mai mult de 13 milioane de tone de plastic ajung anual în oceane.
Ce poți face tu?
Renunță la tacâmurile de unică folosință.
Instalează un filtru de apă acasă.
Refuză pungile de plastic, folosește sacoșe reutilizabile, din pânză.
Refuză paiele pentru suc.
Alege materiale biodegradabile.
Reciclează.
Achiziționează produse gândindu-te și la modul în care ne pot afecta viața și mediul după ce nu le mai folosești.
Orientează-te către produse cu durate mai lungi de folosire și să le eviți pe cele de unică folosință, ori de câte ori se poate.
Colectează deșeurile selectiv, ușurând reciclarea.
Nu arunca gunoaie în locuri neamenajate și, foarte important, descurajează astfel de acțiuni atunci când ești martor la ele.
Susține inițiativele pozitive când există și militează pentru implementarea la nivel național și local a unor programe eficiente de colectare și refolosire a materialelor plastice.
Participă la acțiuni de curățire atunci când ai ocazia.
Informează-te și ajută-i și pe alții să înțeleagă gravitatea situației și metodele prin care putem reduce consecințele negative.

Author

Scrie un comentariu