Studii recente din medicina dentară arată că malpozițiile dentare – dinții strâmbi, distanțați sau înghesuiți – constituie una dintre cele mai importante probleme de sănătate și estetică dentară. Acestea duc, cel mai adesea, la afecțiuni stomacale printr-o masticație defectuoasă, la aparițtia cariilor și la imperfecțiuni ale pronunției. Îndreptarea danturii este atât o necesitate medicală cât și una emoțională mai ales în cazul copiilor care resimt puternic orice diferență dintre ei și cei din jurul lor.
 


Este foarte important să ducem copiii la ortodont cât mai repede deoarece problemele ortodontice sunt mai ușor de corectat dacă sunt interceptate din timp. Vârsta ideală la care trebuie să ducem copilul la ortodont este șapte ani. Tratamentul ortodontic realizat in copilarie are numeroase avantaje :

  • Dinții și maxilarele sunt în creștere, motiv pentru care este mult mai ușor să aranjezi dinții și să ghidezi creșterea și poziționarea corectă a maxilarelor;
  • Tratamentul ortodontic are o perioada mai scurtă decât la adulți;
  • Anomaliile datorate obiceiurilor vicioase (ex: sugerea degetului) se corectează mult mai ușor și rapid.

Pentru părinte este foarte ușor să-și dea seama dacă trebuie să-și ducă copilul la ortodont., urmărind câteva semne:

  • Dinții înghesuiți sau rău poziționați;
  • Pierderea prematură sau, dimpotrivă, întârziată a dinților temporari;
  • Dinții de sus și dinții de jos nu se întâlnesc;
  • Respirație dificilă;
  • Dificultăți la masticație;
  • Prezintă obiceiuri ca: sugerea degetului, respirație pe gură, mușcarea obrazului, scrâșnirea dinților sau încleștarea maxilarelor;
  • Expresie facială asimetrică.

Un tratament ortodontic efectuat în perioada copilăriei dirijează creșterea și dezvoltarea osoasă armonioasă la nivelul feței și duce la un zâmbet frumos și sănătos.
Aparatele dentare pentru copii sunt de mai multe feluri:

  • Aparate ortodontice mobile

Aparatele mobile sunt cele mai folosite aparate la copii. Ele reprezintă alegerea cea mai bună în cazurile de reeducare a funcțiilor (ex: deglutiție, poziția limbii) și în cazul înghesuirilor dentare mai mici. Acestea se pot realiza din diferite culori, lucru ce îi încântă pe micuți și îi determină să le poarte cu drag. Aparatele mobile trebuie purtate pe parcursul nopții și cât mai mult pe durata zilei, dar se scot în timpul meselor, când copilul dorește să vorbească și bineînțeles pentru igienizare.
 

  • Aparate ortodontice fixe

Aparatele fixe pot fi de mai multe tipuri: metalice, ceramice, invizibile. În cazul copiilor, cele mai utilizate aparate ortodontice sunt cele vizibile: metalice și ceramice. Aparatele ortodontice fixe se pot purta la orice vârstă și sunt alcătuite din brackets – elemente lipite pe suprafața vestibulară (vizibilă) a dintelui pe toată durata tratamentului și pot fi metalice, ceramice sau transparente, arcuri – cele care furnizează forțe pentru a deplasa dinții și ligaturi elastice – pentru fixarea arcurilor în brackets.
 

Sfaturi oferite de echipa de medici ai
Clinicii Stomatologice DENTESSE


 
Iasi, str. Saulescu, nr. 13;
Tel.: 0232 210.105

www.dentesse.ro

Author

Comments are closed.