Ajuns la a V-a ediție, Concursul Național de Inovație Tehnică și IT DaVinci, inițiat și coordonat de Rotary Club București, are ca obiectiv principal susținerea și recunoașterea valorilor în domeniile IT și tehnologie. Totodată, această inițiativă urmărește promovarea efectivă a capacităților tinerilor,  reprezentând și un impuls antreprenorial ulterior prezentării de proiecte.

Concursul DaVinci se adresează tuturor elevilor din România și Republica Moldova, iar data limită pentru înscrieri e 08 Octombrie. În acest an, concursul se desfășoară independent în 10 regiuni din țară, iar câștigătorii vor trece mai departe în finala din 02 Noiembrie, care se va desfășura la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, unde finaliștii etapelor regionale pot câștiga noi premii și surprize. Concursul cuprinde 3 secțiuni tematice în care lucrările vor fi încadrate și evaluate:

1. Inteligență artificială și Software

2. Robotică și automatizări industriale

3. Inginerie creativă ( altele decât 1 și 2 )

În cadrul examinării lucrărilor, prioritate se va acorda inovațiilor care au un impact pozitiv asupra soluționării unor probleme ce țin de necesitățile curente ale societății și contribuie la dezvoltarea acesteia, ținând cont de criteriile de jurizare menționate mai sus. După finalizarea depunerii tuturor proiectelor, comisia de jurizare va nominaliza să participe la etapa regională Crișana câte 10 inovații pentru cele 3 secțiuni tematice. În cadrul celor 10 inovații, 5 vor fi nominalizate pentru subsecțiunea (1) Clasele V – VIII și 5 pentru subsecțiunea (2) Clasele IX – XII.

Sub îndrumarea profesorilor coordonatori, tineri motivați vor investi timp în elaborarea, testarea și implementarea ideilor pentru reinventarea viitorului, găsind soluții inovative unor probleme diverse ale societății. Exemple de proiecte din ediția 2018: aplicație de detectare a cancerului, centrală radio-electrică de unde lungi, sistem Smart Home cu comenzi vocale, motor cu reacție hibrid, memorie biologică în mediul digital și multe altele.


Concursul se bucură de participarea unor personalități cu renume în domeniul științei și tehnicii, dar și a reprezentanților organizațiilor dedicate serviciului caritabil și inovării sociale. Președintele comisiei de jurizare, domnul Dorin-Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, îl va avea alături pe Prof. Alexandru Mironov, ca invitat de onoare, dar și membri importanți ai Rotary Club București.

”În fiecare an concursul atrage elevi dintr-un număr din ce in ce mai mare de licee, din diverse orașe ale țării. Scopul nostru este de a oferi mai multor tineri șansa de a se face remarcați pentru talentul și spiritul lor inovativ și de a le propune oportunități interesante pentru implementarea proiectelor dezvoltate, așadar ne propunem să creștem gradul de vizibilitate al competiției, să promovăm concursul cu mai mare intensitate direct în școli și în licee.” Doina Drăghia, Coordonatorul DaVinci Contest și membru al Rotary Club București.

Concursul DaVinci este organizat de Rotary Club București, primul club Rotary înființat în România, împreună cu Rotary Club Satu Mare, Rotary Club Târgu Mureș Maris, Rotary Club Suceava Bucovina, Rotary Club Focșani Varana, Rotary Club Brașov, Rotary Club Arad, Rotary Club Râmnicu Vâlcea Cozia, Rotary Club Pitești, Rotary Club București Nord, Rotary Club Brăila, organizații care vin în serviciul comunității prin proiecte umanitare precum: renovări de școli și orfelinate, dotări pentru spitale, sprijinirea instituţiilor pentru bătrâni, copii sau persoane cu dizabilităţi, dar s-au îndreptat și către tinerii dotaţi, au restaurat opere de artă și muzee. Cluburile Rotary sunt o parte activă a societăţii civile, dorind ca, prin calitatea membrilor și puterea exemplului, să contribuie la dezvoltarea comunităţii.

Mai multe detalii și înscrieri online aici și pe pagina de FB a competiției.

Author

Scrie un comentariu

Exit mobile version