Cei mai mulți părinți devin nervoși la aflarea notelor mici ale copiilor lor. Unii dau vina imediat pe copil pentru că nu a învățat suficient de mult și încep să pedepsească ori să taie din privilegiile pe care le ofereau anterior: „Nu mai ai voie la calculator/ tabletă”, ”Nu vei mai ieși nicăieri în weekend.„, “Vei sta si vei învăța” etc., unii recurg la comparații cu alți membri ai familiei sau prieteni ai căror copii iau note mai bune, alți părinți încep să prevadă un viitor sumbru: “Daca nu vei învăța, nu vei intra la facultate”, ”O să ajungi un ratat” etc. Dar cel mai grav dintre toate este recurgerea la pedepsele fizice.
A te infuria nu duce la nimic bun. Toate aceste reacții ale părinților fac copilul să devină introvertit și depresiv.
Ce poti sa faci?

  • Discută cu copilul tau. Dacă nu face un obicei din a lua note mici, s-ar putea ca și el să fie la fel de surprins ca și tine de rezultatul obținut. Observă-i starea pe care o are când îți spune despre nota mică. Dacă se simte deja vinovat, nu-l mai certa și tu. De multe ori, rușinea de a lua o notă mică este o pedeapsă suficientă pentru el. Descoperă împreună cu el ce anume nu a înțeles, dacă a rămas în urmă la dobândirea de noi informații, dacă are dificultăți la anumite materii și sprijină-l sa recupereze. Oferă-te să-l ajuți dar lasă-l pe el să îți arate unde are nevoie de ajutor.
  • Nu reacționa agresiv și nu-l valoriza în funcție de notele obținute. Notele nu reprezintă valoarea copilului tău. Dacă a luat un 4 nu înseamnă că e prost. Nu-l mutila sufletește și nu-i anula stima de sine. Asta îl va îndepărta de tine. Poți critica acțiunea dar nu persoana. Arată-i îngrijorarea dar totodată fii calm și suportiv.
  • Află care-i sunt neliniștile. Probabil că există unele probleme sau întrebări pe care și le ridică, unele preocupări despre care nu ți-a spus încă. Asigură-te că nu sunt și alte cauze, de ordin emoțional (poate s-a întâmplat ceva la școală: confruntări între colegi, dezamăgiri în dragoste etc.) sau fiziologic (nu a avut un somn odihnitor, nu s-a simțit bine în acea zi etc.) sau poate are preocupări noi despre care nu ai aflat încă.
  • Încearcă să vezi dacă e vorba de un caz particular, a luat o notă mică doar la o materie sau începe să devină o situatie obișnuită? Sunt surprinși și profesorii? A crescut numărul absențelor?
  • Comunică deschis cu copilul tău și află cum îl poți sprijini. Privește eșecul ca pe o ocazie de perfecționare și arată-i cum ar putea să facă data viitoare. Trebuie să ne învățăm copiii cum să învețe din greseli și cum să le depășească, cum să fie perseverenți când vor să atingă un obiectiv.
  • Nu-i suplimenta temele pe post de pedeapsă. Făcutul temelor nu trebuie să devină o activitate stresantă și repulsivă.
  • Nu te aștepta să exceleze la toate materiile.

Dacă se dovedește a fi o situație care se repetă:

  • Discută cu dirigintele clasei pentru a avea o perspectivă mai amplă și cu psihologul școlii.
  • Propune-i ore particulare la materia la care întâmpină dificultăți.
  • Folosește-te de zona proximei dezvoltari. Acest concept se referă la a-i oferi copilului posibilitatea de a se dezvolta alături de cineva mai mare, îl motivează să depună eforturi pentru a-și testa limitele. Propune-i să învețe alături de un prieten bun sau un văr, mai mare cu cel puțin un an.
  • Invită la tine acasă un grup de colegi cu care copilul tău să poată învața, să exerseze împreună și să caute răspunsuri.
  • Păstrează cât mai deschisă comunicarea cu copilul tău, discută despre problemele lor, despre relațiile cu colegii de clasă, despre ce anume au nevoie pentru a-și îmbunătăți rezultatele.
  • Stabiliți de comun acord un orar de studiu pe durata vacanței pentru copiii mai mari, iar pentru cei mici, prin joaca și activități diverse care să exerseze capacitatea de concentrare, atenția, raționamentul matematic, cititul etc.
  • Fă-l să înțeleagă că este nevoie să acorde mai multă atenție pentru activitățile ce țin de școală, iar noi trebuie să le fim alături cu dragoste, înțelegere și sprijin, să îi ajutăm să recupereze, dar și să aiba parte de un weekend relaxant sau de o vacanța plăcută. Amintește-ți că tocmai pentru asta au fost date aceste pauze: pentru odihnă, relaxare, deconectare și distracție.

Nu în ultimul rând, petreceți timp cu copiii voștri. Chiar dacă munciți mult, faceți din puținul timp disponibil mari momente de conviețuire cu ei. Jucați-vă, zâmbiți, arătați-le că sunt iubiți. Întrebați-vă copilul despre viața lui, vorbiți-i despre munca și provocările pe care le aveți, lăsați-i să participe la viața de familie. Copiii voștri nu au nevoie de ființe extraordinare, au nevoie de ființe umane, au nevoie să se simtă acceptați, să se simtă în siguranță lângă voi. Deschideți-vă inima pentru ei, îmbrățișați-i și le va face plăcere să fie aproape de voi. Nicio tehnică pedagogică nu va funcționa acolo unde nu este prezentă iubirea.
Lasă-ne un comentariu și povestește-ne cum abordezi tu, ca părinte, o astfel de situație sau cum ai fost abordat, dacă ești copil, de către părinții tăi.
Surse: suntparinte.ro, centruldeparenting.ro, Părinți străluciți, profesori fascinanți – Augusto Cury.

Author

Scrie un comentariu

Exit mobile version