alcool-filhos-adolescentes
Aproape fiecare mama de baiat isi doreste ca acesta sa devina un barbat dragastos, increzator si responsabil, stiind ca masura in care se intampla acest lucru depinde si de felul in care este crescut si educat. Sfaturile de mai jos, sunt pentru a spori sansele mamelor si tatilor de a creste un fiu-barbat asa cum si-l doresc ei.

1. Ajuta-l sa-si gestioneze emotiile
Cercetarile arata ca parintii isi intreaba mai des fiicele cum se simt decat pe fii, iar cand fetele se ranesc parintii le alina mai mult decat pe baieti, pe cei din urma incurajandu-i sa fie „barbati” si sa se vaite mai putin. In acest fel, insa, baietii invata sa isi ascunda emotiile, se simt chiar rusinati de ele, iar la maturitate devin barbati care nu pot comunica bine, legand mai greu relatii.
Ce sa faci:
Incearca sa-l faci sa vorbeasca despre ce il deranjeaza
Spre exemplu, daca fiul tau vine acasa mai iritat dupa scoala, nu il asalta cu intrebari. Pentru inceput spune-i doar: „Se pare ca esti suparat. Sunt aici ca sa te ajut daca pot”, potrivit psihologului Christine Nicholson, din Washington.
Apoi, mai tarziu, adu vorba din nou: „Mi-e teama sa nu se fi intamplat ceva rau la scoala”. Daca atunci el se deschide putin, spunandu-ti ca scoala este plictisitoare, spre exemplu, atunci sustine-l in opinie, adaugand ca, intr-adevar, scoala poate fi plictisitoare.
Ulterior, sansele ca el sa se deschida si mai mult sunt mari si iti va spune probabil ca de fapt il obosesc temele foarte multe pe care le primeste. Inca o data ar trebui sa il sustii si sa-i spui: „Chiar ai multe teme. Ce ai pentru astazi?”, iar atunci fiul tau va sti ca esti de partea lui si se va simti confortabil sa iti povesteasca mai in detaliu despre ce i se intampla, decat sa ascunda.
Ajuta-l sa gaseasca solutii
„O parte din responsabilitatea parintilor consta in a-i invata pe copii ca emotiile negative – fie ca e vorba de durere, tristete, furie sau teama – nu dispar intotdeauna repede si ca acest lucru este in regula. Eventual vor incepe sa se simta mai bine”, spune Dan Kindlon, lector adjunct la Scoala de Sanatate Publica Harvard.
Spre exemplu, daca fiul tau este exclus din echipa de fotbal a liceului, asculta intai tot ce simte nevoia sa spuna, pana isi descarca sufletul, iar apoi incearca sa-i oferi solutii care sa-l scoata din tristete, cum ar fi sa incerce sa intre in alta echipa (decat sa renunte definitiv la fotbal).
2. Invata-l sa fie atent si la ceilalti
Daca baietii devin capabili sa inteleaga ce simte o persoana de langa ei, atunci vor fi soti si tati mai buni in viitor. „Empatia este o abilitate sociala valoroasa, care te ajuta sa simti ce simt altii si care te impiedica sa faci lucruri ce sunt dureroase pentru ei. Este una din cele mai bune baze pe care le poti oferi fiului tau”, spune Shari Young Kuchenbecker, profesor asistent de psihologie, in cadrul Universitatii Chapman din California.
Mai multe studii sugereaza insa ca tinerii din ziua de azi sunt mai putin atenti la trairile celor din jurul lor decat erau in urma cu mai multi ani (lucru de altfel si usor de observat). Un studiu a aratat ca studentii de azi sunt cu 40% mai putin empatici decat erau cei din urma cu 20 de ani. De vina ar fi doua principale cauze, potrivit cercetatorilor: jocurile video violente, care ii fac pe copii sa devina imuni la durerea altora, si retelele sociale pline de „prieteni” virtuali pe care copiii nu ajung sa-i cunoasca.
Ce sa faci:
Intreaba-l „Ce-ai face daca…”
Ca sa il incurajezi pe fiul tau sa incerce sa inteleaga ce simt altii, pentru a nu fi indiferent, si cum ar trebui sa procedeze pentru a nu-i rani pe ceilalti, intreaba-l ce ar face daca ar fi in pielea anumitor persoane, in diverse situatii. Repetand aceasta strategie vei reusi, cel mai probabil, sa il inveti sa ia in considerare si sentimentele altora si sa se puna in locul lor.
Incurajeaza-l sa citeasca romane
Mai multe studii arata ca persoanele care citesc mai multa beletristica, fictiune si nu non-fictiune, se descurca mai bine la testele de empatie. Si asta deoarece, potrivit cercetatorilor, partile din creier pe care le folosim pentru a intelege ce simt personajele fictive sunt aceleasi cu cele utilizate si pentru a intelege ce simt persoanele din realitate. Si, cu cat folosim mai mult acele parti ale creierului, cu atat este mai mare capacitatea de a-i intelege si pe altii.
3. Intareste-i stima de sine
Daca un barbat se simte bine in pielea lui, increzator, competent, valoros, este mai bine decat sa aiba o stima de sine redusa, insa nu trebuie nici sa devina un egoist sau plin de el.
Ce sa faci:
Evita laudele false
Nu-i spune „Esti cel mai destept copil din lume” sau „Esti cel mai bun jucator de fotbal”. Lauda mai degraba eforturile lui decat talentul, mai ales ca baietii se simt mai bine, potrivit unor studii, atunci cand sunt laudati pentru cum rezolva o sarcina (au muncit mult) si pentru faptul ca termina un lucru inceput, decat daca aud laude generale cum ar fi „Sunt mandru de tine”.
De asemenea, este important sa nu folosesti etichetari legate de gen, cum ar fi sa dai vina pe faptul ca e baiat pentru comportamentul lui.
4. Invata-l sa fie respectuos
Un baiat care invata sa asculte de cei cu autoritate, care se supune regulilor si interactioneaza intr-o maniera afectuoasa, va invata sa trateze oamenii cu respect.
Ce sa faci:
Stabileste reguli si respecta-le
Daca fiul tau incalca o regula, cum ar fi sa vorbeasca urat sau sa nu tina cont de ora pana la care are voie sa se joace la calculator, ai grija sa impui consecinte. Altfel poate deveni nemotivat in timp, rasfatat si lipsit de afectiune.
Ofera un bun exemplu
De asemenea, daca vrei ca fiul tau sa fie respectuos, atunci fii si tu la fel cu adultii din viata copilului tau – profesori, antrenori, parintii prietenilor lui etc. In cazul in care apare un conflict intre el si un profesor, spre exemplu, nu ii tine partea imediat. Asculta ce are de spus fiecare si, chiar si daca copilul tau are dreptate, explica-i ca lipsa de politete nu este de acceptat si ca este mai bine sa iti spuna tie intai, iar apoi tu sa vorbesti cu acel cadru didactic.
5. Arata-i afectiune
Cand sunt mici, baietii adora sa fie imbratisati si sarutati de mame, dar cand devin adolescenti le cam resping pe acestea. Important este insa sa gasesti o cale ca si la acea varsta sa iti arati afectiunea intr-un fel, chiar si daca el se poarta ca si cum n-ar vrea.
Alege-ti cu mare grija momentul in care ii arati afectiunea – in niciun caz in fata prietenilor lui. Spre exemplu, saruta-l pe crestet cand se duce la culcare sau imbratiseaza-l cand il simti trist. Baietii au nevoie de afectiunea mamei si si-o doresc chiar daca nu arata mereu aceste lucruri. Au nevoie sa simta tandrete pentru a deveni si ei tandri, la randul lor.
6. Rolul tatalui
O mama isi poate ajuta fiul sa devina un barbat bun, dar tatal lui ii poate arata exact ce inseamna acest lucru, prin puterea exemplului, care conteaza foarte mult.
Ce sa faci (in special pentru tati):
Este foarte important sa te straduiesti sa petreci cat mai mult timp cu el, oricat de banal ar parea. Daca reusesti acest lucru, copilul tau va simti ca il iubesti, ca ai nevoie de compania lui si ca esti disponibil daca are nevoie de tine, capatand astfel un sentiment de siguranta.
De asemenea, este esential sa te porti frumos cu femeile din jurul tau si mai ales cu sotia. Cand tatal interactioneaza cu ea ar trebui sa fie respectuos, mai ales in timpul unor conflicte. Ar trebui sa admita cand greseste si sa isi ceara scuze cand este necesar. In plus, importante pentru copil sunt si imbratisarile si semnele fizice de afectiune ale tatalui, nu doar ale mamei.
sursa

Author

Paula este pasionată de educație și comunicare.

Write A Comment