Ne-a plăcut un articol despre aspectele care transformă educatorii în profesori de excepţie. Vă împărtășim și vouă punctele care ni s-au părut interesante:

blog

Sursa foto: https://creeracord.wordpress.com

 1. Profesorii de succes au obiective clare

Obiectivele clare pentru elevi joacă un rol semnificativ. Un plan bine pus la punct nu înseamnă lipsă de creativitate, ci o oportunitate de a da creativităţii un cadru în care ea se poate desfășura cel mai bine.

 1. Profesorii de succes sunt capabili să trăiască fără un feed-back imediat

E cel mai greu să dai 100% pentru un moment și să nu vezi rezultatele imediat. Tocmai asta e provocarea: să transpiri de-a lungul unei lecţii bine planificate, iar la final, să fii pregătit ca elevii tăi să plece în pauze fară nici macar un zȃmbet sau mai ales o adresare de tipul: Sunteţi tare, dom’ profesor! Învăţarea, relaţionarea și educaţia sunt o sarcină grea, așa cum e crearea unei grădini – cere timp și ceva murdărie pentru a crește.

 1. Profesorii de succes știu când să-i asculte pe elevi și când să-i ignore

Un profesor care nu-și ascultă niciodată studenții (în sensul de a răspunde nevoilor lor), va eșua în cele din urmă. La fel și un profesor care își ascultă întotdeauna elevii. Nu e o sarcină simplă să știi când să asculți și să te adaptezi și când să spui Nu. Optăm pentru această direcţie pentru că eu sunt profesorul și pentru că reușesc să văd imaginea pe termen lung.

 1. Profesorii de succes au o atitudine pozitivă

Energia negativă ucide creativitatea și constituie un mediu propice pentru a hrăni frica sau eșecul. Profesorii buni au o stare de bună dispoziție, un sens al vitalității și energiei și văd obstacolele de moment depășite pentru a atinge scopul final. Atitudinea pozitivă dezvoltă creativitatea.

 1. Profesorii de succes se așteaptă ca elevii lor să reușească

Acest concept e valabil și pentru părinți. Elevii au nevoie de cineva care să creadă în ei. Ei au nevoie de o persoană mai înțeleaptă și mai vârstnică care să se încreadă în abilitățile lor. Setează linia de performanță la înălțime și apoi creează un mediu în care e în ordine să dai greș. Aceasta îi va motiva pe elevi să continue să încerce până vor reuși să atingă așteptările pe care le ai de la ei.

 1. Profesorii de succes au simțul umorului

Umorul, exprimarea inteligentă și spirituală lasă o impresie de durată. Ele reduc stresul și frustrarea și dau oamenilor șansa să privească circumstanțele dintr-un alt punct de vedere. Dacă vei întreba 1000 de elevi despre profesorul lor cel mai puțin plăcut, posibil că 95% dintre ei erau isterici.

 1. Profesorii de succes prețuiesc autenticitatea

Elevii au nevoie de încurajare, da, dar de încurajare reală. Nu le face nici un bine dacă le lauzi munca când tu știi că este doar 50% din ceea ce ei sunt capabili. Iar crearea unui mediu în care nu există prețuire și recunoaștere nu este unul de dorit; dimpotrivă, cel mai bun mediu este unul în care laudele pe care profesorul le oferă sunt valoroase pentru că le utilizează judicios.

 1. Profesorii de succes știu să-și asume riscuri

Există o vorbă înțeleaptă care spune: Cei care merg un pic prea departe sunt aceia care știu exact cât de departe se poate merge. Asumarea de riscuri este parte a formulei succesului. Elevii au nevoie să vadă că profesorul încearcă lucruri noi în clasă și ei vor privi îndeaproape cum face faţă eșecului atunci când își asumă riscuri. Aspectul acesta este la fel de important ca ceea ce predă profesorul.

 1. Profesorii de succes sunt consecvenți

Consecvența nu trebuie confundată cu înțepenirea. Consecvența înseamnă că profesorul face ceea ce spui că va face, nu schimbă regulile când are chef, iar elevii se pot baza pe aceste reguli când au nevoie de ele. Profesorii care sunt înțepeniți în metodele lor învechite pot să pretindă că sunt consecvenți, când de fapt este o încăpățânare inteligent mascată.

 1. Profesorii de succes sunt reflexivi

Pentru a evita să devină ca un profesor înțepenit și încăpățânat, educatorii de succes își acordă timp să reflecteze asupra propriilor metode, modului de predare și a modului în care se conectează cu elevii lor. Reflecția este necesară pentru a descoperi slăbiciunile, săbiciuni care pot fi întărite cu un pic de hotărâre și înțelegere.

 1.  Profesorii de succes comunicăcu părinții

Colaborarea dintre părinți și profesori este absolut crucială pentru succesul elevilor. Existenţa unei căi deschise de comunicare asigură faptul că părinții vor avea aceleași preocupări ca și profesorii.  Când profesorul și părinții creează un front unitar, e o șansă mai scăzută ca elevul să cadă printre crăpături”

 1. Profesorii de succes se bucurăde munca lor

E ușor să identifici un profesor căruia îi place ce face. Pare că emană o energie contagioasă. Chiar dacă e vorba de un subiect cum este matematica avansată, subiectul devine viu. Dacă nu îți place ce faci, în mod general, acest lucru va transpare din activitatea pe care o realizezi, zi de zi. Încearcă să-ți dai seama de ce te simți nemotivat și neinspirat. Poate să nu fie vorba de subiect, ci de așteptările tale. Pentru profesori, o ajustare a acestor așteptări poate genera surpriza de a regăsi plăcerea de a preda din nou.

 1.  Profesorii de succes se adaptează la nevoile elevilor

Clasa este similară oricărui organism care evoluează. Depinzând de zi, de lista de participanți și de fazele lunii, ar putea fi nevoie ca profesorii să-și schimbe planurile sau programul pentru a se adapta la elevii săi. Pe măsură ce ei cresc și se schimbă, metodele ar putea, de asemenea, să facă la fel. Dacă scopul este promovarea unui anume curriculum sau metodă, o conectare între elevi și obiectiv ar trebui să asigure că eventuale schimbări de plan să nu creeze nici un fel de problemă la nivel personal atunci cȃnd va exista situaţia asta.

 1. Profesorii de succes salută schimbările din clasă

O chestiune legată de cea anterioară, dar într-un mod ușor diferit. Schimbarea aprinde creierul cu emoție și aventură. Schimbă ora pentru a-i ține pe elevi activi. Schimbările simple cum sunt re-aranjarea băncilor sau schimbarea rutinelor de lucru pot aduce un suflu nou în mijlocul anului.

 1. Profesorii de succes își acordă timp pentru a explora noi unelte

O dată cu avansul noilor tehnologii, există noi resurse proaspete și unelte care pot adăuga mult la funcționalitatea clasei tale și al curriculumului. Nu există nici o îndoială că elevii pe care îi înveți (mult mai tineri decât tine) utilizează probabil tehnologii pe care tu încă nu le-ai încercat. Nu-ți fie teamă să sprijini utilizarea tehnologiei în clasă. Este de cele mai multe ori o arie nedescoperită, dar în realitatea de azi, e clar că elevii vor crește într-un viitor unde tehnologia va fi pretutindeni.  Dă-le un exemplu și utilizează tehnologia în clasa ta.

 1. Profesorii de succes acordă elevilor lor suport emoțional

Sunt zile în care elevii vor avea nevoie de suportul emoțional al profesorului mai mult decât de o bucată de informație. Conectarea la elevi, la nivel emotional, înseamnă o probabilitate mai mare de a asculta sfaturile și, mai mult decȃt atȃt, de a le însuși.  Elevii au nevoie de mentori la fel de mult cum au nevoie de profesori.

 1. Profesorii de succes predau holistic

Învățarea nu se petrece într-un gol. Depresia, anxietatea și stresul mental au un impact grav asupra procesului educațional. Este crucial ca educatorii (și modelul educațional) să ia fiecare persoană în seamă. Poți avea cea mai amuzantă și inovativă lecție de algebră, dar dacă elevului tău tocmai i s-a spus că părinții lui vor divorța, ceea ce spui tu nu va ajunge la el.

 1. Profesorii de succes nu se opresc niciodată din învățat

Profesorii buni găsesc timp în programul lor pentru a învăța ei înșiși. Nu numai că ajută la sporirea cunoștințelor într-o anumită arie a materiei, dar îi și pune în poziția de elev. Asta dă o bună perspectivă asupra procesului de învățare, care se poate uita cu ușurință dacă doar “modul” predare este mereu activ.

 1. Profesorii de succes ies afară din cutie

Ar putea fi o cutie făcută chiar de ei: “Oo, n-aș putea face niciodată asta!” Câteodată, cel mai mare obstacol în calea creșterii sunt noi. Ai construit vreodată o cutie în jurul metodelor tale de predare? Profesorii buni știu când a venit timpul să iasă afară din ea.

 1. Profesorii de succes sunt maeștrii profesiei lor

Pe lângă metodologia predării, profesorul trebuie să fie un maestru al ariei de subiecte predate.  Învață, învață și nu te opri niciodată din învățat! Educatorii de succes rămân curioși toată viața.
Sursa: Articolul întreg poate fi citit pe https://creeracord.wordpress.com

Author

Scrie un comentariu