Ce este maratonul resuscitării

Este un eveniment public organizat sub forma unui curs de prim ajutor de dimensiuni crescute, având ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației asupra importanței dobândirii cunoștințelor de prim ajutor, prin instruirea unui număr cât mai mare de participanți. 

Scurt istoric

Maratonul Resuscitării a fost lansat în anul 2015 și a pornit ca inițiativa studenților mediciniști voluntari SMURD din Cluj-Napoca. Până în prezent, în cadrul edițiilor organizate în Cluj-Napoca, au fost instruite, în total, aproximativ 5.500 de persoane. În 2019, Fundația pentru SMURD a reușit extinderea proiectului la nivel național, organizând 3 noi ediții în București, Constanța și Timișoara, înregistrând peste 3500 de participanți. 

Cum se desfășoară cursurile

În cadrul evenimentului, împreună cu peste 50 de medici, paramedici, asistenți, formatori și voluntari ai Fundației pentru SMURD, participanții exersează pe manechine cum pot recunoaște și cum trebuie să intervină în cazul unui stop cardiorespirator. 

  • 15-20 stații practice cu câte 2 instructori fiecare;
  • cursuri succesive a câte 30 de minute;
  • se pot exersa manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime: adult, copil și sugar. 

De ce este important să știi care sunt măsurile de prim ajutor?

  • 4 din 5 stopuri cardio-respiratorii se întamplă acasă; 
  • în cazul în care victima nu beneficiază de manevre de resuscitare, pana la sosirea echipajului de urgență, șansele ca aceasta să supraviețuiască scad cu 10% în fiecare minut care trece; 
  • șansele de supraviețuire ale unei victime depind în cea mai mare măsură de reacția noastră;
  • recunoașterea rapidă a stopului cardio-respirator, apelarea serviciului 112 și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victmei de către echipajele medicale de urgență se dovedesc a fi vitale pentru șansele de supraviețuire și recuperarea cu un deficit neurologic cât mai redus. 

Evenimentul va avea loc la ATRIUM Palas Iași.

Author

Delia este o călătoare entuziastă care se bucură să descopere locuri și culori, pagini noi și poezii.
Delia lucrează la departamentul comunicare și creează conținut pentru canalele noastre de comunicare interne și externe. You just have to say the word. :)

Scrie un comentariu

Exit mobile version