love-caring-for-skin
Modul în care părinții gestionează situațiile și mai ales conflictele care apar între ei și copiii lor ține foarte mult de inteligența emoțională. Totuși, mulți nu reușesc să gestioneze corect situațiile conflictuale cu cei din jur pentru că ignoră importanța acestui tip de inteligență și efectele pozitive ale dezvoltării ei.
Interviu cu psihologul Mirela Horumba, realizat de Adriana Titieni în cadrul emisiunii „Meditații pentru părinți”
Adriana Titieni: Ce este inteligența emoțională și cum se „manifestă” ea?
Mirela Horumba: Pentru a ne fi mai ușor să înțelegem inteligența emoțională propun să ne referim la portretul unei persoane cu un nivel de inteligență emoțională mai ridicat. O astfel de persoană este echilibrată, nu se enervează foarte repede, are capacitatea de a se pune în locul celuilalt, își controlează bine emoțiile și își găsește timp pentru a se autoanaliza – are un simș ușor analitic asupra contribuției pe care o are în relația cu cei din jur.
Este, de asemenea, o persoană căreia nu îi este teamă să își mărturisească sentimentele și nu îi este frică să își arate vulnerabilitățile. Nu aș vrea să se înțeleagă că un om cu un nivel de inteligență emoțională ridicat este un sfânt sau că nu se enervează, că nu are reacții umane firești, doar că la el aceste „ieșiri” sunt mult mai rare sau, iar atunci când dă o replică aceasta nu este agresivă și critică. Mai mult, un astfel de om are capacitatea să spună ce îl deranjează fără să îl jignească pe celălalt.
S-au făcut studii de specialitate și s-a demonstrat că o persoană cu un nivel ridicat de inteligență emoțională reușește în viață mai degrabă decît o persoană cu un nivel ridicat al inteligenței cognitive. Mai mult, succesul unei persoane se datorează, în proporție de 85%, inteligenței emoționale.
Adriana Titieni: Deținem toți inteligență emoțională?
Mirela Horumba: Sunt convinsă că acest tip de inteligență există în fiecare dintre noi, deși modul în care se manifestă este diferit. Așadar, vestea bună e că ne putem dezvolta inteligența emoționala, pentru ca deja o avem. Iar un prim pas important în a ne dezvolta în acest sens este autoanaliza.
Adriana Titieni: Cum putem face asta?
Mirela Horumba: Procesul de autoanaliză are nevoie, de regulă, de un sprijin exterior, pentru că nu poți fi în acelați timp și subiect și martor, nu ne putem dedubla astfel. Ca să înceapă acest proces este foarte important să îți dai seama, ca părinte, că vrei să schimbi ceva în relația cu copilul tău, fără să arăți cu degetul înspre el, ci înspre tine. În momentul în care îți dai seama de acest lucru vei dori să faci anumite schimbări și vei începe căutând răspunsuri la anumite întrebări. Le vei găsi probabil într-o carte sau un film care îți vor fi utile în acest sens, te vei duce poate la un consilier sau vei participa la niște workshopuri. Chiar dacă nu vei găsi răspunsuri căutate, îți vei îndrepta probabil atenția asupra ta și îți vei da seama mai clar că totul depinde de experiențele tale de viață.
Ar fi bine dacă ne-am da seama că nu cei din jur ne rănesc, ci propriile noastre răni sunt “activate” în acele momente. Rănile sunt ale noastre și este responsabilitatea noastră să ni le vindecăm.
Prin urmare, ar trebui să ne întrebăm ce ni se întâmplă și de ce ni se întâmplă și să ne răspundem la întrebările cine sunt eu, ce fac eu, care e rana mea și cum am căpătat-o de reacționez într-un anumit fel la o anumită situație. Asta înseamnă să renunțăm să mai spunem că ceilalți sunt de vină pentru felul în care simțim.
Adriana Titieni: Cu ce îl ajută pe un părinte să fie inteligent emoțional și cum reușește un părinte inteligent emoțional un părinte mai bun?
Mirela Horumba: În momentul în care ești un părinte cu un nivel de inteligență emoțională ridicat întelegi că nu are niciun sens să-ți critici copilul, iar înțelegând asta nici nu o vei face; întelegi că nu are rost să-l umilești sau să recurgi la pedepse (a nu se confunda pedepsele cu sancțiunile sau cu asumarea consecințelor care decurg din nerespectarea unei reguli), iar în momentul respectiv îl determini pe copil să vină la tine și să-ți împărtășească deschis ce simte. Copilul oricum vine la tine, dar în momentul în care reacția ta este nepotrivită și începi să-i dai tot felul de sfaturi, sunt mari șanse ca el să nu mai vină.
Un părinte cu această inteligență emoțională ridicată va face ca lucrurile să funcționeze, va face ca copilul lui să se simtă în siguranța și acceptat indiferent ce ar face; indiferent ce boacănă ar face, ar veni acasă pentru a le vorbi părinților despre ea. Un astfel de părinte are capacitatea să-l facă pe copil să se simtă valorizat chiar dacă a greșit.

psihoterapeut Mirela Horumba
autoarea conceptului Trusa de bunăstare a familiei ®
www.mirelahorumba.ro

Author

Scrie un comentariu

Exit mobile version