bucura-te-de-compania-bunicilor-in-vacanta-de-iarna_size14
Adolescentii vor vrea sa isi petreaca vacanta de iarna mai mult cu prietenii si mai putin cu parintii. Nici bunicii nu ii mai amuza foarte tare decat in masura in care stiu ca ii pot pacali sa stea cu amicii lor pana tarziu. Nu disperati! Propuneti-le vacante scurte de cateva zile impreuna si bucurati-va de acestea. Sunt cam ultimele vacante pe care le mai prindeti impreuna inainte de a-si lua zborul din cuib.
Ajutati-i si pe ei sa se simta cat mai putin stanjeniti de prezenta voastra. Atentie la hainele de vacanta, costumele de schi, tinutele de dupa amiaza, de Revelion, de carnaval. Sa nu fiti ridicoli in ele pentru ca aceasta ii va face pe adolescenti sa se rusineze si mai mult de prezenta voastra. Nu fiti suparati pe ei, parintii lor sunt o parte importanta a imaginii de sine si a identitatii lor. Nu doresc sa se simta fiii si fiicele unor persoane demodate, ridicole, ciudate. Cumva, toate ciudateniile parintilor si neajunsurile acestora devin si ale lor.
Incercati pe cat posibil ca atunci cand mergeti in vacanta cu ei sa nu fiti singuri, ci sa mai aveti si alte familii de prieteni cu copiii lor. Adolescentii se vor simti in largul lor (ca si copiii ajunsi la pubertate de altfel) daca nu merg in vacanta cu parintii, ci cu “un grup de prieteni de familie”. Prima varianta este grav de uncool (nici nu pot scoate capul in lume!). Cea de a doua este acceptabila. Cool cu adevarat este doar cand sunt de capul lor…
Vacanta de iarna poate include si festivaluri, concerte, petreceri, insa, evident, cu o masura de control in toate, altfel, pe adolescenti ii poate lua valul foarte repede si foarte tare.
Pentru adolescenti, cel mai cumplit este sa fie sever restrictionati pe perioada de vacanta sau sa ii obligati sa invete. Chiar si cand au deja niste note proaste si mediile le sunt amenintate, e nevoie sa implementati un plan de studiu in paralel cu activitatile de relaxare. Altfel, daca ii “inchizi in casa”, vor demisiona de la orice angajament si de la orice studiu si se vor simti obligati sa faca fronda.
Fiti rezonabili si permiteti-le sa mearga in parc, la patinoar, in mall si chiar in cluburi (pentru cei care sunt in clasele mari de liceu), cu conditia sa stiti in ce cluburi merg, cu cine merg, sa vina acasa la ora stabilita, sa-i puteti contacta la telefon. Si, desigur, sa se achite de sarcinile de studiu pentru a preveni corigenta.
Activitatile de voluntariat pentru adaposturile de animale, persoane in varsta si singure, copii defavorizati, evenimente culturale, festivaluri sunt ocazii foarte bune de a-si petrece vacanta in mod util, interesant si placut, mai ales cand parintii nu isi pot permite sa ii duca undeva in alta parte decat la bunici sau la rude.
sursa

Author

Paula este pasionată de educație și comunicare.

Comments are closed.