joia tehnologica
Dacă aţi presupus întotdeauna că acei creatori ai celor mai multe jocuri de calculator sunt bărbaţi, veţi fi surprinşi să aflaţi că multe dintre jocurile de pe calculator au fost dezvoltate de către femei programator. Însă cine sunt aceste femei? Iată zece dintre cele mai tari femei programator de jocuri pentru calculator.
1. Robin Hunicke. Robin Hunicke este cunoscută pentru activitatea ei pentru jocul MySims, o versiune a The Sims lansată pentru Wii în 2007. Este profesoară de game design la Universitatea Santa Cruz şi cofondator al Funomena. Hunicke este recunoscută în domeniu pentru contribuţia ei la dezvoltarea jocurilor independente, pentru experimentele în proiectare de jocuri, pentru cercetări în echilibrarea dinamică a dificultăţii şi pentru sprijinirea femeilor în domeniul jocurilor.
joia tehnologica1
2. Carol Shaw. În 1978, Carol Shaw a creat o versiune 3D a unui joc clasic pe care toată lumea îl juca la şcoală: Tic-Tac-Toe. Fiind printre primele femei creatoare de jocuri pentru calculator, Shaw este considerată o vizionară şi este cunoscută şi pentru proiectarea unor jocuri ca Video Checkers (1980) şi River Raid (1982).
joia tehnologica2
3. Kim Swift. Ştiţi jocurile acelea în care foloseşti dispozitive pentru a deschide portaluri şi în care te teleportezi dintr-un loc în altul? Kim Swift a creat jocul original Portal în 2007. De fapt, Swift a fost dintotdeauna programator – în 2005 a creat un joc numit Narbacular Drop. Acest joc a atras atenţia celor de la Valve, creatorii Half Life, care au angajat-o pe Swift pentru a lucra la primul joc Portal. Swift a fost inclusă de Fortune în topul „30 din 30” figuri influente din domeniul jocurilor video.
joia tehnologica3
4. Jane Jensen. Vă plac jocurile cu fiori şi mister? Dacă da, aţi auzit de Gray Matter. Un joc care forţează limitele suspansului psihologic, Gray Matter a fost conceput de o altă femeie programator, Jane Jensen. Jensen şi-a început cariera în calitate de scriitoare pentru Sierra On-Line, iar apoi a proiectat King’s Quest VI împreună cu Roberta Williams. În 1993, Jensen a conceput Gabriel Knight: Sins of the Fathers, iar în 2010 a adus magie în lumea jocurilor de calculator cu Gray Matter.
joia tehnologica4
5. Amy Hennig. Vă aduceţi aminte de grafica uluitoare din Uncharted: Drake’s Fortune când a fost lansat PS3? V-aţi uitat la firele de iarbă şi v-aţi spus: „Uau, arată suficient de bine pentru un meci de fotbal!”. Acel joc! Unul dintre principalii creatori a fost Amy Hennig. Experienţa lui Hennig începe cu Atari 7800, iar primul ei joc a fost Michael Jordan: Chaos in the Windy City (1994). După aceea, a lucrat la seria Legacy of Kain şi Jak 3. Mai târziu, contribuţia ei la Uncharted: Drake’s Fortune (2007) şi Uncharted 2: Among Thieves (2009) i-au adus un loc aparte în inima fiecărui jucător.
joia tehnologica5
6. Dona Bailey. Bineînţeles, femeile au fost implicate şi în crearea strămoşilor jocurilor de calculator moderne – jocurile arcade Atari operabile cu monede. Generaţiile vechi de jucători stăteau la coadă pentru a juca Centipede, creat de Dona Bailey în 1980. Bailey a predat la Catedra de Retorică şi Arta compunerii a Universităţii Arkansas şi a inspirat multe dintre jocurile de astăzi.
joia tehnologica6
7. Christy Marx. Christy Marx este scriitoare în adevăratul sens al cuvântului: a scris cărţi, scenarii, scenarii de televiziune, romane grafice şi jocuri de calculator. Minte creativă cunoscută în multe cercuri, Marx a lucrat la început pentru Sierra On-Line în 1989 la Conquests of Camelot: The Search for the Grail, iar în 1991 a scris, a proiectat şi a regizat Conquests of the Longbow: The Legend of Robin Hood. Recent, a lucrat în calitate de consultant creativ la jocuri ca URU: Ages Beyond Myst şi The Matrix Online.
joia tehnologica7
8. Brenda Romero. Cu o denumire ca Playboy: The Mansion, te gândeşti că în spatele acestui joc stau zeci de bărbaţi. Greşit! Brenda Romero (fostă Brathwaite) a fost principala creatoare a acestui joc. Romero a dezvoltat seria de jocuri Wizardry RPG în anii ’80, iar în 2005 a preluat sarcina de a crea Playboy: The Mansion, un joc de simulare asemănător lui Sims. Mai târziu a devenit “creator şef” de jocuri.
joia tehnologica8
9. Sheri Graner Ray. Sheri Graner Ray a fost unul dintre creatorii seriei Ultima, un fenomen la acea vreme şi a jucat un rol extrem de important în dezvoltarea Ultima VII. Mai târziu a început să lucreze la Her Interactive, un dezvoltator de jocuri care creează produse special pentru femei tinere. Ray a lucrat şi la Star Wars Galaxies, iar acum este Studio Design Director la Schell Games.
joia tehnologica9
10. Roberta Williams. În sfârşit ajungem la Roberta Williams, fondatoarea unuia dintre cele mai cunoscute jocuri de calculator: Sierra On-Line. Ea şi soţul ei Ken au fondat compania în 1979, iar în 1980 au lansat primul joc, Mystery House. Roberta Williams este cunoscută pentru crearea seriei King’s Quest, unul dintre primele jocuri de aventură, precum și pentru Mixed-Up Mother Goose. Ea este una dintre primele persoane care îți vin în minte atunci când cineva spune ”femeie programator”.
joia tehnologica10
Sursa: http://iq.intel.ro/

Author

Scrie un comentariu