teenshavingfun

Pentru că sunt păreri împărţite referitoare la lucrurile pe care ar fi bine să le ştie un adolescent, ţi-am pregătit o listă cu cele mai utile 15 lucruri pe care e bine să ştii să le faci pe cont propriu, dacă ai depăşit vârsta de 10-12 ani.

1. Un bagaj simplu, pentru 2-3 zile
Fie că e vorba de o excursie cu clasa, sau un weekend la mare cu câţiva prieteni, pentru care ai primit aprobarea părinţilor, e bine să ştii care sunt lucrurile de care vei avea nevoie în acest timp, fără să încarci 2 geamantane şi o sacoşă. În 2-3 zile cu siguranţă nu vei avea nevoie de tot şifonierul.

2. Să găteşti ceva simplu sau mâncarea preferată
Nu trebuie să înveţi cele mai complicate mâncăruri ale bunicii sau ale mamei, dar e bine să ştii să foloseşti cuptorul cu microunde sau aragazul pentru câteva mâncăruri simple. În cazul în care părinţii tăi ar pleca pentru o perioadă, sau pleci tu undeva, e posibil să te saturi rapid de mâncare rece semipreparată.

3. Cum să îţi alegi hainele pentru un eveniment
Probabil ai trecut deja de perioada în care mama îţi alegea hainele pentru a doua zi. Însă la fel de important este să conştientizezi evenimentele la care trebuie să schimbi blugii şi tricoul sau hanoracul pufos cu o camaşă mai elegantă şi nişte pantaloni serioşi. Ştim cât de important este pentru tine propriul stil vestimentar, dar e o dovadă de maturitate să conştientizezi acele momente când se impune o anumită ţinută.

4. Cum să calci o cămaşă
Şi pentru că vorbeam de ţinute, la fel de important este să ştii să obţii acea ţinută, iar una dintre provocări este călcatul hainelor. E important să ştii să reglezi temperatura fierului de călcat în funcţie de ţesătură şi să calci mâneci, gulere şi manşete fără cute.

5. Să pui haine la spălatwashing-machine-29712_640
E bine ca un adolescent să ştie să separe haine colorate, de albe şi negre, să seteze programul potrivit, să pună detergentul în maşină şi să-şi aducă aminte să scoată şi să întindă hainele la timp. Sigur îţi vei face părinţii mai fericiţi cu această abilitate.

6. Să te trezeşti fără să tragă cineva de tine
Ştim că trezirile de dimineaţă sunt dureroase şi că de cele mai multe ori e nevoie de insistenţele cuiva din casă să te ridici din pat. Totuşi, mersul la şcoală face parte din responsabilităţile tale şi ar fi bine să-ţi asumi acest lucru.

7. Să ştii când e momentul să ceri ajutor
E important să te descurci singur cu anumite lucruri, însă cu toţii avem nevoie de ajutor din când în când. A ştii când să ceri ajutor, într-o situaţie în care simţi că nu te descurci, este un lucru pe care e bine să înveţi să-l gestionezi, fie că e vorba de ceva simplu sau de probleme mai complicate, care te depăşesc.

8. Să porţi o conversaţie fără lol, cf şi brb
În adolescenţă ai cam trecut de perioada în care străinii erau ceva de care să te fereşti. De acum vei vedea că există diverse situaţii sociale în care e bine să ştii cum să întreţii o conversaţie simplă, fără să ţi se pară un efort enorm. Fie că e o conversaţie faţă în faţă, la telefon sau prin mesaje, conversaţia cu cineva necunoscut ar trebui să afişeze limba română aşa cum e ea, nu aşa cum o vorbim între prieteni.

9. Să faci mici reparaţii pentru haine
Există situaţii de urgenţă cu hainele tale pe care e bine să ştii cum să le rezolvi. De la cum să coşi un nasture, până la cum să scoţi o pată sau să întăreşti o cusătură mai slabă, sunt lucruri care te pot salva în diverse momente.

money-308815_64010. Să gestionezi bani
Dincolo de lucrurile de bază, precum mici economii din banii de buzunar şi cum să gestionezi un mic buget pentru lucrurile de care ai nevoie şi pe care le vrei, e momentul să cunoşti şi lucuri de genul: cum să foloseşti un atm pentru diverse operaţiuni bancare, să plăteşti facturi sau să ţii evidenţa chitanţelor şi a altor documente importante.

11. Să faci curat în cameră
Fie că ai propriul dormitor sau îl împarţi cu fratele sau sora, e bine ca din când când să te ocupi de strângerea lucurilor de pe birou, pat şi de pe jos. Să aspiri sau să dai cu mătura, să ștergi praful plus alte lucruri care fac camera să arate plăcut ochiului. Te va ajuta şi pe tine să te concentrezi şi să dormi mai bine.

Poţi să adaugi aici şi alte lucruri de făcut acasă, precum să te ocupi de curăţenie şi în alte camere sau să speli vasele după ce ai terminat de mâncat.

12. Să respecţi o promisiune făcută
Este important atât pentru tine cât şi pentru relaţiile cu cei din jurul tău, ca în momentul în care faci o promisiune, să faci tot posibilul să aduci acel lucru la îndeplinire. Altfel, cei din jurul tău vor începe să-şi piardă încrederea în tine şi vor fi din ce în ce mai reticenţi.

13. Să înţelegi că internetul este permanet
Internetul îţi oferă o mulţime de posibilităţi prin care să postezi o mulţime de lucruri despre tine. Ceea ce trebuie să îţi aduci aminte este că ce postezi pe internet, rămâne acolo. Fie că e vorba de o poză mai nepotrivită, un status răutăcios sau altfel de lucruri. Gândeşte-te bine înainte să postezi ceva pe facebook, iar dacă te ajută, gândeşte-te cu câtă uşurinţă poate ajunge un profesor sau chiar o rudă de-a ta, pe profilul tău şi să descopere lucruri pe care poate că nu ai vrea să le ştie decât prietenii cu care interacţionezi de obicei.

14. Să conştientizezi că e în regulă să ai opinii diferite în momente diferite
Eşti în creştere şi este perioada în care experimentezi o grămadă de lucruri noi despre tine şi despre cei din jurul tău. Tocmai de aceea e perfect normal ca şi opiniile tale să difere de la un an la altul, sau chiar de la o luna la alta. Înseamnă că evoluezi, iar părerile tale evoluează odată cu tine.

 15. Să foloseşti cuvinte importante
“Te rog” şi “Mulţumesc” sunt cuvintele care îi fac pe cei din jurul tău să se simtă apreciaţi şi să relaţioneze mai uşor cu tine. Mai mult decât politeţe, sunt cuvinte care transmit că îţi pasă de interacţiunea între voi, indiferent de cine este cealaltă persoană.

“Nu” este un alt cuvânt important pe care te încurajăm să-l foloseşti ori de câte ori crezi de cuviinţă. E perfect în regulă să refuzi pe cineva când vine vorba de ţigări, alcool, droguri, sex şi orice alte lucruri care nu te fac să te simţi confortabil sau pe care le consideri periculoase.

sursa

Author

Write A Comment