college-graduate1
Alegerea unei cariere reprezinta un moment deosebit de important al vietii noastre si trebuie privit din perspectiva implicatiilor pe termen lung. Procesul alegerii unei cariere poate fi, de multe ori, unul de lunga durata, implicand momente de renuntare si revenire asupra deciziilor in functie de variabilele asupra carora reflectam.
Alegerea drumului in viata poate crea multe confuzii si conflicte atat la nivel interior, cat si in relatie cu alti factori implicati aceasta alegere. Decizia orientarii catre un anumit domeniu de activitate poate debuta inca din perioada primei copilarii, mai ales in cazul profesiilor cu abilitati speciale precum cele artistice, sportive sau cele care necesita o supra-specializare intr-o anumita arie profesionala. In aceste cazuri, parintii sunt cei care identifica la copil anumite predispozitii catre anumite domenii cum ar fi descoperirea talentului muzical, a unor abilitati motrice specifice sportului de performanta sau preocuparea excesiva a copilului catre tehnica sau alte activitati specifice. In aceasta situatie, atunci cand copilul aloca interes pentru anumite activitati specifice este recomandat ca parintii sa il sustina in exersarea acelor abilitati si in identificarea nevoilor specifice de dezvoltare intr-o anumita arie profesionala. Daca depistam la copil talentul muzical, artistic, tehnic sau sportiv, iar acesta ne solicita suportul in vederea exersarii lui, este recomandat sa il orientam si sa il sustinem in alerea meseriei respective.
Majoritatea tinerilor in momentul orientarii catre o anumita profesie sunt idealisti si urmeaza, initial, modele fanteziste sau modele parentale pe care le-au preluat fara a le filtra, in procesul interactiunii cu parintii. De cate ori nu auzim la un copil sau la un adolescent “Vreau sa ma fac astronaut sa descopar galaxii si civilizatii necunoscute inca omenirii” sau “Vreau sa ma fac medic ca mama!”? In astfel de situatii alegerea carierei nu are un temei rational si este foarte posibil ca tanarul sa revina ulterior asupra deciziei luate.
Ca orice decizie, alegerea unei cariere implica doua componente majore: cea afectiva si cea rationala. “Mi-ar placea sa ma urmez o cariera in domeniul X, dar nu este bine platita si va trebui sa imi aleg altceva” este fraza care pune cel mai bine in ecuatie cele doua variabile. Initial tineri fac alegeri pe baza dorintelor, idealurilor sau a pasiunilor pentru anumite aspecte ale lumii inconjuratoare, iar in acest caz, pentru a demara proiectul numit “profesie” este necesar sa activeze si alte resurse precum cele de tip motivational sau volitiv.
Este important ca in procesul alegerii carierei tinerii sa fie bine informati cu privire la perspectivele dezvoltarii in acel domeniu de activitate. Atunci cand spun “Da, asta vreau sa fac in viata!” tanarul trebuie sa stie care sunt implicatiile profesionale, materiale, emotionale, sociale si financiare ale acelei optiuni. Alegerea unei cariere se poate dovedi a fi un proces extrem de anevoios, intrucat pe parcursul alegerii pot interveni o serie de variabile care pot influenta alegerea facuta. Este important ca alegerea unei cariere sa porneasca de la nevoile si asteptaile tanarului cu privire la perspectivele dezvoltarii sale, dar trebuie sa fie abordata si din perspectiva dinamicii societatii actuale. Alegerea trebuie sa se adreseze nevoilor prezente ale societaii, proiectand in viitor schimbarile care pot aparea din aceasta perspectiva. Meseria practicata trebuie sa fie actuala, moderna si sa raspunda nevoilor sociale curente. In prezent, de la o generatie la alta, apar tot mai multe profesii sau specializari, cauzate de dinamica pietei de servicii si cresterii competitivitatii pe piata fortelor de munca.
Alegerea carierei poate fi un proces supus unor amanari frecvente cauzate de evaluarea permanenta a riscurilor la care tanarul se expune prin alegerea unei meserii sau a alteia. Intrebari de genul “Ce fac daca nu imi voi gasi de lucru cu aceasta meserie?” sau “Daca nu voi castiga atat cat imi doresc?” sunt frecvente in randul tinerilor atunci cand opteaza pentru o meserie sau alta. Atunci cand alegerea se bazeaza pe limitarea pierderilor ci nu pe evaluarea beneficiilor este foarte posibil ca momentul final al deciziei, actiunea, sa fie frecvent amanat din cauza fricii de a nu esua. Teama este cea care afecteaza in mod frecvent alegerile facute si atunci cand alegem pe baza evaluarii riscurilor sau a pierderilor, este foarte posibil sa ne confruntam cu comportamente dezadaptative precum abandonul, esecul sau amanarea.
In tot demersul lor tinerii trebuie sustinuti si informati de catre cei apropiati, oferindu-le perspectivele unei alegeri obiective. Este important ca alegerea sa le apartina, sa si-o asume si sa isi activeze resursele in vederea implementarii acesteia.
In prezent, tinerii au alternativa implicarii in programe de orientare vocationala si educationala, prin intermediul carora pot identifica rapid alternativele unei alegeri optime.
Programele de orientare in cariera pun la dispozitie tinerilor posibilitatea evaluarii aptitudinilor individuale, identificarea profesiilor compatibile cu profilul si nevoile lor, precum si informarea adecvata cu privire la nevoile si specificul fiecarei profesii in parte.
sursa

Author

Paula este pasionată de educație și comunicare.

Scrie un comentariu