Luni, 11 aprilie, sărbătorim Ziua Educației Financiare! Cu ajutorul prietenilor de la Școala de Bani, îți prezentăm 3 sfaturi rapide prin care discuțiile despre educație financiară se transformă într-un joc cu elevii sau copii tăi.

Educația financiară și banii

Banii nu aduc fericirea, însă noi putem fi fericiți dacă știm să îi gestionăm. Aici intră în scenă educația financiară, „materia” care ne ajută să ne împrietenim cu banii noștri și să avem obiceiuri financiare sănătoase. 

Cum toate obiceiurile bune își au baza în copilărie, educația financiară nu face excepție. Inteligența financiară se formează încă din primii ani de viață. Întreaga percepție despre bani pleacă din copilărie și ne va influența deciziile financiare pe tot parcursul vieții. 

Pentru a-i acorda importanța pe care o merită, începând din acest an, vom sărbători Ziua Educației Financiare pe data de 11 aprilie!

Totuși, cum facem ca educația financiară să fie un subiect distractiv, util și informațiile să fie reținute cu ușurință de copii? În perioada 11-15 aprilie (și nu numai), puteți să împărtășiți cu cei mici noțiuni de educație financiară într-un mod interactiv. Explorează și tu materialele realizate de specialiștii Școlii de Bani, pe care le poți descărca gratuit de aici.

Iată și 3 sfaturi rapide prin care discuțiile despre educație financiară se transformă într-un joc!

1. Educația financiară se poate transforma într-o poveste 

Noțiunile abstracte sunt greu de înțeles de către copii, iar o simplă discuție despre bani, bugete, cheltuieli inteligente sau investiții îi va plictisi. Astfel, pentru ca totul să fie mult mai dinamic, interesant și pe placul copiilor, lecțiile despre bani pot fi transformate în povești cu eroii preferați

Pe parcursul drumului către obiceiuri financiare sănătoase, eroii înfruntă obstacolele, precum cheltuielile impulsive, învață valoarea banilor, economisesc și fac investiții pe termen lung, iar la final ajung să fie inteligenți financiar. Copiii cu siguranță vor dori să se identifice cu idolii lor și să parcurgă aceleași călătorii pentru a înțelege cum funcționează banii. 

Puteți insera în lecții exemple practice, curiozități despre bani sau îi puteți ruga pe copii să creeze propriile povești despre bani. 

Explorează Adservio – EduMarket și vei găsi mai multe resurse puse la dispoziție de Școala de Bani.

Explorează aici Școala de Bani în Adservio – EduMarket!

2. Banii sunt rezultatul muncii 

Un concept foarte important pe care copiii trebuie să îl înțeleagă încă de la vârste fragede este proveniența banilor. Aceștia nu trebuie să privească banii ca pe resurse nelimitate din portofelele părinților, ci ca pe un rezultat al muncii. Când muncești, primești bani. Când nu muncești, nu primești bani. 

Pentru a pune în valoare această lecție, puteți discuta despre modurile în care copiii pot să câștige banii de buzunar sau diverse premii pe care și le doresc. Un mod foarte bun poate fi chiar participarea la un concurs interactiv de inteligență financiară FliPiada (link aici)!

3. Copiii pot câștiga premii atractive, în timp ce învață despre bani la FLiPiada! 

Ce ar spune copiii dacă cunoștințele de educație financiară le-ar aduce super premii? Și cum ar fi dacă la concurs ar fi înscriși, chiar de profesorul lor? 

Școala de Bani și Școala de Valori lansează o nouă ediție a competiției de educație financiară pentru copii – FLiPiada. Competiția se adresează elevilor cu vârste între 6 și 19 ani. Ca profesori, vă puteți îndemna elevii să se înscrie până pe 7 mai 2022, pentru a câștiga premii în valoare totală de peste 70.000 lei! 

FLiPiada este un concurs cu tematică financiară, creat cu scopul de a le stârni interesul tinerilor participanți prin provocări și exerciții practice de tip simulator pentru a-și testa noțiunile de educație financiară. Cei mici sunt împărțiți pe categorii de vârstă:

  • detectivi (clasele pregătitoare – clasa a IV-a),
  • exploratori (cls. V – VIII),
  • experți (cls. IX – XII)

și trebuie să parcurgă 3 etape de concurs în echipe de câte 4 persoane. Una dintre condițiile de participare la concurs este să fi participat anterior momentului înscrierii la atelierul gratuit de educație financiară ”FLiP – Școala de bani pe roți”.

Citește mai multe detalii despre FliPiada pe acest link.

Mult succes!

Author

Scrie un comentariu