Primii pași într-o carieră de viitor

A venit momentul să-ți alegi domeniul de studiu sau o carieră de viitor și cu atât de multe opțiuni, îți e greu să te hotărăști? Vrei să dai la facultate, dar nu știi ce să studiezi sau trebuie să-ți alegi profilul liceului și nu știi care ar fi mai potrivit? Ți-ar plăcea să alegi o meserie care să ți se potrivească, dar nu știi de unde să începi? Este absolut normal să ai aceste dileme în momentul în care trebuie să iei o decizie importantă pentru viitorul tău.

Vestea bună este că nu trebuie să treci prin această etapă din viața ta fără ajutor. Împreună cu prietenii noștri de la Opțiuni de Carieră, îți suntem alături în această călătorie de explorare în care să descoperi:

 • care sunt valorile tale?
 • ce ți-ar plăcea să faci?
 • ce ți se potrivește cel mai bine?

Înțelegem că nu e tocmai ușor, dar dacă îți dorești să faci o schimbare în 2022, citește în continuare ce am pregătit pentru tine.

Carieră de viitor: cum să iei cea mai potrivită decizie pentru tine?

Consilieri faini, care au ajutat sute de tineri, te pot ajuta cu sesiuni de consultanță vocațională, un curs online înregistrat, teste de orientare în carieră și resurse care să te sprijine în călătoria ta de autocunoaștere.

Acum probabil te întrebi cum funcționează consultanța vocaționalăCu ajutorul unui consultant vocațional poți lua mai ușor o decizie pentru viitorul tău. Fie că e vorba să-ți alegi profilul la liceu, facultatea la care să te înscrii sau cariera spre care să te îndrepți. 

Primii 3 pași pe care să-i urmezi sunt:

 1. Îți alegi consultantul preferat de pe site (link aici)
 2. Programezi o întâlnire cu acesta direct din contul tău
 3. Te prezinți pe Zoom la ziua și ora stabilite de tine. 

Ce ar mai trebui să știi este că va fi nevoie să susții și două teste de orientare vocațională după prima întâlnire cu consultantul. Îți povestim mai multe despre ele mai jos. 

De asemenea, ține cont că, în medie, ai nevoie de aproximativ 5 sesiuni de orientare vocațională. „Cu o floare nu se face primăvară” – știi vorba asta. Pentru că de această decizie depinde viitorul tău, ideal ar fi să treci prin tot procesul. Să reflectezi la ce îți dorești și să discuți despre toate opțiunile pe care le ai cu o persoană experimentată. 

Vrei un demo?

Dacă nu știi sigur dacă ți se potrivește consultanța vocațională, poți rezerva o sesiune gratuită de probă, unde vei vedea dacă într-adevăr e pentru tine și dacă ești pe aceeași lungime de undă cu consultantul ales. 

Dacă ești timid și nu îți dorești contactul direct cu un consultant, avem o soluție pentru tine. Preferi să ai libertatea de a urma etapele consultanței vocaționale atunci când îți dorești tu? 

Sau ai nevoie de o variantă mai ieftină a acestui proces? Atunci cursul online înregistrat este opțiunea perfectă pentru tine! Trei consultanți cu experiență de la Opțiuni de Carieră au dezvoltat acest curs online care te va ajuta să iei cea mai bună decizie pentru tine.

Alexandra Pozderie, Marta Temea, Sînziana Medvețchi au dezvoltat cursul online înregistrat

Cunoaște-te mai bine!

Îți spuneam mai sus de testele de orientare vocațională pe care e nevoie să le susții dacă îți dorești să treci printr-un proces de consiliere complet. Cele două teste sunt:

 • Self Directed Search – îți arată ce ți-ar plăcea să faci. În raportul generat vei avea câteva meserii care ți s-ar potrivi;
 • Big Five Questionnaire – te ajută să-ți dai seama cum ți-ar plăcea să faci, îți arată tipul tău de personalitate și domeniile care ți s-ar potrivi pe baza acesteia.

Poți susține aceste teste separat sau poți alege un pachet promoțional care include și un test de inteligență (IQ), pe lângă testele de mai sus, și un raport integrat pe baza celor trei teste. După ce susții aceste teste care îți vor trasa câteva direcții generale, te-ar ajuta să stai de vorbă cu un consultant pentru a ajunge la o concluzie cu privire la direcția care ți se potrivește.

Bineînțeles că poți să susții aceste teste chiar dacă nu dorești să urmezi sesiuni de consultanță vocațională. Le achiziționezi individual, răspunzi la întrebări și primești un raport detaliat. Cu ajutorul lor te poți cunoaște mult mai bine și te pot ajuta înainte să iei o decizie importantă pentru o carieră de viitor.

Mai multe resurse pentru o carieră de viitor

În plus, poți explora diverse meserii prin pagina de resurse gratuite, unde vei găsi:

 • testimoniale video cu profesioniști din diverse meserii;
 • articole care te pot ajuta în această călătorie de autocunoaștere;
 • evenimente de interes pentru tine. Opțiuni de Carieră organizează sesiuni online foarte interesante, unde poți discuta cu persoane care au cariera de viitor pe care ți-o dorești.

Toate aceste resurse te pot ajuta să te descoperi mai bine și sperăm că îți vor face decizia mai ușoară.

Te invităm pe cariera.optiuni.ro pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine!

Adservio & Opțiuni De Carieră

Ai Adservio?  Explorează Opțiuni De Carieră în Edumarket (link aici) și primești o reducere la achiziționarea unei ședințe de consultanță. Tu alegi cu cine povestești despre o carieră de viitor 😁 

Autor

Adaugă un comentariu