Timpul de concentrare
Pauza dintre lecții este răspunsul la simptomele de oboseală și la dificultățile de concentrare ale copiilor. Dar știm cum să folosim eficient aceste pauze?
Dacă doriți ca școlarii dumneavoastră să învețe eficient și să asocieze acest lucru cu emoții pozitive, trebuie să îi acordați scurte pauze regulate. Acest lucru este în concordanță cu ritmul creierului. Secretul e ca aceste pauze să fie active!
Atunci când copilul învață la domiciliu, are nevoie de 5-10 minute pentru încălzire, după care urmează o perioadă de concentrare maximă și eficientă ce durează între 20 și 60 de minute, în funcție de vârstă. În funcție de cât de atractivă e lecția sau activitatea, un copil de 5 ani se poate concentra între 5 și 20 de minute, unul de 6-7 ani între 15 și 20 de minute iar după 8 ani, între 25 și 35 de minute. La sfârșitul acestui timp se va observa o scădere a puterii de concentrare ceea ce înseamnă că școlarul are nevoie de o pauză de 5-10 minute.
Cum folosim pauzele pentru a îmbunătăți capacitatea de concentrare
Pentru a utiliza cât mai eficient pauzele dintre lecții, specialiștii propun exerciții de integrare a emisferelor cerebrale, care vizează restabilirea vigilenței, cum ar fi:

  • Jongleriile – stimulează gândirea spațială și concentrarea;
  • Desenul cu ambele mâini pe principiul reflecție în oglindă – dezvoltă vederea periferică, coordonarea ochi-mână și activează emisferele cerebrale;

  • Mișcări circulare simultane cu o mână pe cap și una pe burtă;
  • Mers în pas de marș în jurul camerei, 2 minute;
  • Exerciții de stretching;
  • Decodare forme geometrice (de exemplu: pentru pătrat sari, pentru cerc bați din palme), 3 minute;


Alte elemente importante
Timpul petrecut pe internet, pe rețelele de socializare, afectează capacitatea de atenție atât a copilului cât și a adultului. De asemenea, întreruperile din actvitatea începută consumă foarte mută energie, reducând capacitatea de atenție și concentrarea. E foarte important ca atunci când copilul învață, să ne existe surse de distragere a atenției ca telefonul, televizororul, ferestre de chat deschise sau zgomote deranjante.
Să nu uităm importanța hidratării corespunzătoare, oxigenarea creierului, aerisirea camerei, acordarea atenției din partea unui adult și siguranța emoțional-afectivă.
Acestea fiind spuse, vă dorim mult spor la învățat!

Author

Write A Comment