Boy playing chess
Discutii despre legatura dintre dezvoltarea IQ-ului si jocul de sah au tot fost de-a lungul timpului. Haideti sa vedem daca exista dovezi in sprijinul acestei afirmatii.

Fapte certe

Exista o corelatie certa intre IQ (coeficient de inteligenta) si nivelul la care joaca sah persoana respectiva. Adica cu cat ai un IQ mai mare, cu atat joci sah „mai bine”.

IQ-ul

IQ, sau coeficientul de inteligenta, este un număr care măsoară anumite aspecte care sunt considerate relevante pentru evaluarea inteligentei. Cercetatorii au petrecut multi ani incercand sa gaseasca un sistem de teste pentru a masura inteligenta, dar insasi definitia „inteligente” este discutabila. Astfel, la momentul actual nu exista inca o unitate de masura a inteligentei. De ce ? Pentru ca exista un numar de factori care vor face ca o persoana sa obtina un scor IQ mai mic, de exemplu persoanele fara vedere nu pot face anumite corelatii vizuale, sau persoanele analfabete care pot avea potentialul unor genii dar in lipsa instruirii le lipsesc elementele cu care sa poata face corelatii.

Este IQ-ul echivalent cu inteligenta?

Absolut nu. Asa cum am mentionat anterior, nu exista inca o modalitate de a masura inteligenta. IQ-ul masoara doar anumite aspecte ale inteligentei, cum ar fi memorarea de fapte , atentia, etc. In plus, IQ-ul este posibil a fi inbunatatit prin exercitii.

Impartirea testelor de IQ pe aspecte ale inteligentei

Unul dintre modele originale si cele mai dezvoltate ale testului IQ-ul este modelul de Stanford-Binet.
Versiunea cea mai modernă presupune, urmareste urmatoarele aspecte :

  1. De cunoştinţe (raţionament şi aplicarea fapte)
  2. Raţionament lichid (de rezolvare a problemelor şi modele)
  3. Raţionament cantitativă (matematică)
  4. Vizual-spatiala de prelucrare (modele generale, văzând imagini mai mari)
  5. Memorie de lucru (folosit pentru termen scurt de aplicare a cunoştinţelor)
  6. IQ nonverbal (include modele şi alte probleme, fără cuvinte)
  7. IQ-ul verbal (înţelegere, inclusiv vocabular)

Acestea sunt principalele aspecte testate în cele mai multe teste de IQ. În general, am putea vedea ca pentru a rezolva aceste teste este nevoie de stapanirea algoritmilor de matimatica, metode de rationament, elemente de gramatica si chiar limbi straine, deci presupun o pregatire prealabila.

Ce se intampla atunci cand joci sah, si cum influenteaza IQ-ul acest joc

Şahul este de fapt o lupta pe o tabla. Ce calitati minime trebuie sa avem pentru a putea juca sah ? Trebuie sa fim capabili sa:

  1. Vedem tabla de sah
  2. Sa stim cum se muta piesele
  3. Sa putem corela mutarile pieselor intre ele
  4. Sa putem utiliza mai multe piese impreuna pentru a atinge un obiectiv
  5. Sa putem utiliza mai multe obiective pentru atingerea unui singur obiectiv final (de exemplu sah-mat)

Cum functioneaza creierul in timpul jocului de sah

Sarcina iniţiala a creierului este înţelegerea pieselor de sah, ce sunt si ce fac ele.
Acest lucru se face atunci când ochiul înregistrează semnale cu privire la poziţiile de fiecare bucată şi modul în care piesele sunt asociate.
Semnalele vizuale nou înfiinţate sunt transferate la creier, care încearcă să facă sens de bord şi piesele prin intermediul conexiunilor neuronale.
Ar trebui să fie clar că stimulii vizuali iniţiale sunt absolut necesare pentru o persoană să fie în măsură să joace şah. Apoi, ar trebui să fie clar faptul că stimulii vizuali nu sunt necesare pentru o persoană pentru a îmbunătăţi la şah.

Şah-ul şi IQ-ul la copii

Un studiu 1979-1983, descrise într-un articol de Dr. Peter Dauvergne în iulie 2000, sa axat pe modul în care şah-ul afectează dezvoltarea copiilor.
Aceşti copii au fost pusi sa studieze şah-ul pentru un interval de timp: 60-64 ore in 32 de săptămâni. Şah-ul a crescut gândirea copiilor si creativitatea în mod semnificativ. Creativitatea nu este un factor de teste de IQ, dar unele aspecte ale creativitatii poat fi importante în recunoaşterea modelelor complexe, care se regasesc uneori in testele de inteligenta.
Acum am inteles, ca jocul de sah poate imbunatati IQ-ul. Dar din moment ce acest lucru este adevărat, nu este posibil ca practicand jocul de şah sa crestem IQ-ul pe termen nelimitat?
Raspuns : Nu. In primul rând, trebuie să ia în considerare faptul că subiecţii testaţi au fost copii, iar copiii au un potenţial mult mai mare pentru a conecta neuroni, pentru că sunt încă destul de needucati si au mai mult spatiu pentru a conecta între ei neuronii.
Ei nu au experienţa de a fi făcut mai mult de câteva conexiuni, şi, astfel, sunt capabili să înveţe (prin intermediul acestor conexiuni neuronale), mult mai repede decat adultii! Copiii se pot îmbunătăţi în mod constant la şah şi astfel cresc si IQ-ul lor într-o anumită măsură. La un moment dat, capacitatea lor maximă, pentru conexiuni vizual-spatiale va scădea. Acest lucru se datorează numărului tot mai mare de probleme noi si pozitiile posibile in sah. Deci sah-ul poate ajuta copiii sa-si atinga potentialul maxim al IQ-ului, dar nu pote creste IQ-ul la infinit.
Pe baza tuturor informaţiilor pe care le-am prezentat, am putea concluziona că IQ-ul şi jocul de şah au o relaţie directă.

sursa

Author

Paula este pasionată de educație și comunicare.

Write A Comment