847472

Ca în fiecare an, vacanţa de vară, oricât de nesfârşita pare la început, se încheie şi un an nou şcolar începe, cu promisiuni şi posibilităţi nelimitate. Pentru a-l ajuta pe copil să se readapteze la programul de şcoală, este bine să ai în vedere câteva recomandări. Iată câteva teme de gândire pe care ţi le propunem la început de an:
Înlocuieşte stresul adus de încheierea vacanţei cu entuziasmul unui nou început.
Pentru unii copii, inceperea scolii este o sursa de bucurie (isi revad colegii, invata lucruri noi), pentru alti copii este o adevarata sursa de stres (materii mai grele, colegi cu care nu se intelege prea bine). Totul depinde de perspectiva: ajuta-l pe copil sa priveasca cu optimism inceperea scolii, vorbeste cu el despre schimbarile pe care le aduce noul an scolar si comunica pastrandu-ti calmul si rabdarea.
Ajuta-l pe copil să treacă la un program de somn regulat.
Cu doua saptamani inainte de inceperea scolii, este bine sa treceti la un program regulat de somn: adormit devreme, trezit devreme. Este bine sa faci acest lucru treptat, in functie de orele la care adoarme copilul in prezent. De exemplu, in primele zile, copilul poate merge la culcare si se poate trezi cu o jumatate de ora mai devreme decat in timpul vacantei, apoi cu o ora mai devreme etc. Incepe rutina de dimineata cu un moment de apropiere fata de copilul tau: cateva imbratisari si o privire calda e tot ce are nevoie atunci cand e mic scolar. Pentru copiii mai mari, nu strica glumele de dimineata sau trezitul cu un pahar de ceai fierbinte langa pat.
Pregăteşte-te pentru comunicarea cu şcoala.
La inceputul anului, asigura-te ca ai datele de contact ale invatoarei sau ale profesorului diriginte si stabileste modalitatea de comunicare preferata de acestia. Afla cat de frecvent ii poti contacta pentru a discuta despre copilul tau, care este intervalul orar in care ii poti vizita la scoala si daca exista proiecte in scoala la care este nevoie de participarea parintilor. Nu scoate din ecuatie comunicarea virtuala si propune-i profesorilor copilului tau sa creeze un grup de discutii pentru toti parintii copiilor din clasa.
Cum îl ajuţi pe copil să înveţe.
Este recomandat sa eviti sa faci temele pentru acasa in locul copilului si sa ii oferi sprijin atunci cand ti-l cere. Pentru a creste un copil independent si responsabil, incurajeaza-l sa incerce singur, sub supravegherea ta si indruma-l catre solutie, nu o gasi in locul lui:).In niciun caz, nu face temele pentru acasa in locul copilului tau:) Daca vrei sa verifici ca a inteles, cere-i sa fie profesorul tau si sa iti predea lectia respectiva.
Nu ezita sa folosesti calculatorul in educatie, cautand informatii suplimentare pe internet, modalitati diferite de prezentare a lectiilor sau programe si jocuri educationale pentru copii. Desigur, este bine sa alegi cu atentie sursele de informatie:).
Negociază banii de buzunar.
Suma de bani pe care o dai copilului tau zilnic il va invata sa isi gestioneze banii si sa faca alegeri atunci cand e vorba de cumparaturi. Asadar, este bine sa fie limitata, iar pentru adolescenti poti opta pentru o suma de bani pe saptamana. Astfel, va fi nevoit sa invete sa gestioneze banii si sa nu ii cheltuiasca pe toti intr-o zi:).
Descoperiţi împreună care sunt pasiunile şi interesele copilului.
La varste mici, este bine sa il expui pe copil cat mai multor experiente culturale si artistice, fiind recomandate cursuri de limbi straine sau de familiarizare cu instrumente muzicale. Pe masura ce creste, copilul va fi capabil sa aleaga singur activitatile extrascolare. Daca nu stiti care sunt pasiunile copilului, poti apela la un psiholog scolar care poate discuta cu el si il poate orienta catre o activitate potrivita. Nu subestima si nu neglija interesele copilului tau, chiar daca sunt neobisnuite sau extrem de „specifice”. Incurajate, interesele copilului se pot dezvolta si largi, astfel incat la varsta adolescentei sa poata alege un domeniu profesional potrivit.
Petreceţi timpul împreună.
La varste mici, poti realiza impreuna cu copilul activitati artistice sau experimente stiintifice si ii poti cere ajutorul la activitati de gradinarit si curatenie. Daca a ajuns la varsta adolescentei si ti se pare ca nu mai are nevoie sa comunice cu tine, te inseli:). Afla care sunt lucrurile care ii indeparteaza pe adolescenti de parinti si asigura-te ca esti dispus sa comunici deschis si calm cu copilul tau.
Ajută-l să îşi facă prieteni.
Permite-i si incurajeaza-l sa isi invite prietenii si colegii acasa. Pentru scolari, poti organiza evenimente sau activitati potrivite grupurilor de copii, iar pentru copiii de varste mai mari, este suficient ca le oferi spatiu unde sa petreaca timp impreuna; lasa-i pe ei sa decida cum anume.
Noul an şcolar va fi mai bun decât precedentul.
Fiecare toamna aduce cu ea noi posibilitati si alternative:). Invata-l pe copil sa abordeze optimist noul an scolar, ajutandu-l sa invete din greseli si sa priveasca invatarea ca pe un proces continuu, in desfasurare. Astfel, orice pas inapoi este o ocazie de a intelege ceva si de a progresa. Nu in ultimul rand, arata-i ca tu ai incredere in el:).
Tu cum îl ajuţi pe copil să se adapteze la şcoală din nou?

Author

Write A Comment