Câteva întrebări pe care şi le pune aproape fiecare părinte de adolescent sunt: “mi-e greu să-l înteleg… ce-o fi în mintea lui?”, “toate sfaturile noastre sunt de prisos, de ce nu ne-o mai asculta deloc?”, “e razvratit, de ce face doar cum crede el?”, “nu mai comunicăm în ultima vreme, ce să fac să vorbească cu mine?”.
Adolescenţa este perioada transformărilor, a trecerii dintr-o etapa în alta a vieţii, perioadă ce necesită o atenţie mai amplă. Care sunt lucrurile pe care le pot face părinţii pentru a-i ghida pe copii să depăşească încercările şi să evolueze în adulţi adaptaţi şi responsabili?Ei bine, este nevoie să utilizăm în educaţie anumite instrumente adaptate fiecărui adolescent în parte. Metodele folosite când copilul era mai mic devin ineficiente în cazul adolescentului. Astfel, apare necesitatea folosirii unor mijloace adecvate de comunicare în vederea cladirii unei relaţii optime.
Venim în sprijinul tău, ca părinte de adolescent, cu o serie de metode disciplinare binevenite în perioada delicată a adolescenţei:
1. Evită să spui NU drastic!
Atât adolescenţilor, cât şi adulţilor, le displace să li se spună cu autoritate ce să facă. Reacţia adolescentului, însă, la constrângerile impuse va fi de a deveni mai rebel şi de a se îndepărta tot mai mult.
Dacă adolescentul va veni să te roage ceva ce dezaprobi, evită să răspunzi direct cu un refuz. Poţi aştepta să afli exact ce îl motivează să-şi dorească acel lucru. Abia apoi poţi prezenta la rândul tău riscurile pe care le vezi şi temerile tale. Prin negociere, încearcă să ajungi la o înţelegere care să implice nevoile ambelor părţi.
De exemplu, dacă dorinţa lui este să ia parte la o petrecere pe care nu o agreezi, puteţi negocia anumite condiţii în care poate totuşi să meargă: cu o durată limitată de timp, în prezenţa anumitor persoane cunoscute etc.
2. Concentrează-te pe calităţile şi pe comportamentele adecvate ale adolescentului!
Apreciindu-l constant pentru ceea ce face bine, la rândul său te va aprecia tot mai mult. În general, părinţii sunt tentaţi să sancţioneze comportamentele negative pentru corectarea acestora. Dar amintiţi-vă că în această perioadă se formează personalitatea şi conceptul de sine, de aceea observarea părţilor pozitive şi dezvoltarea încrederii de sine este foarte importantă.
3. Încurajează luarea deciziilor de unul singur, dar ajută-l cu informaţii vaste pentru a face alegerea corectă!
Un exemplu ar fi ca în situaţia în care adolescentul tău fumează, să nu îl baţi la cap, ci să programezi o discutie de 30 de minute în care să îi expui părerea ta, bine argumentată cu informaţii şi statistici fondate. În ultimă instanţă, să ştie că decizia este a lui (căci oricum va face cum va dori el, dar îi dai o şansă ca aceasta să fie cea bună, în absenţa impunerii).
4. Ajută-l să-şi dezvolte gândirea independentă pentru a găsi chiar el soluţiile potrivite la probleme!
Foloseşte întrebări deschise, precum: Ce crezi…? În ce fel…? Cum vezi tu lucrurile? Ce s-ar întâmpla dacă…?
În loc să-i oferi rezolvări la probleme, încurajează-l să găsească soluţii şi să le pună în practică.
5. Împarte problemele în două categorii: mici sau mari!
Când este vorba de probleme mici, fii pregătit de negociere cu adolescentul. Iar aici ne referim în general la: responsabilităţi casnice, note, cheltuirea banilor, timpul liber.
În cazul problemelor mari, care au consecinţe grave, precum: droguri, contact sexual neprotejat, este important să existe un timp stabilit pentru discuţii liniştite presărate cu informaţii cât mai solide în vederea preîntâmpinării pericolelor.
6. Acordă-i drept la intimitate!
În situaţia în care eşti îngrijorat în privinţa unor aspecte, evită să cauţi dovezi invadându-i spaţiul personal, verificându-i agenda, telefonul sau mailul. Metoda indicată este să vorbeşti cu el despre acele lucruri acordându-i atenţie, pe un ton blând şi afectuos din perspectiva îngrijorării tale.
7. Oferă-i un model de comportament dezirabil!
Daca ţi-ai dori ca adolescentul să nu bârfească, fii tu însuţi atent la modul în care comunici. Dacă ai vrea să citească, fă-o tu cât mai des. Pentru ca el să evite drogurile este important să fii atent la propriul consum de alcool, cafea, ţigări sau medicamente.
8. Dacă vrei ca el să-ţi facă o favoare, ai grijă cum îi ceri ceea ce doreşti!
Haideţi să ne gândim cum îi cerem ajutorul unui prieten. Îi spunem: “Vino mâine la mine să mutăm mobila că altfel ne supărăm!” sau “Aş avea mare nevoie de ajutorul tău, dacă ai cum să vii maine să mă ajuţi cu mutatul mobilei. Ţi-aş fi recunoscător.”? Este clar că prima varianta este nerespectuoasă şi constrângătoare, de aceea recomandăm să folosim şi cu adolescentul nostru maniera politicoasă şi blândă.
9. Fii atent când îţi vorbeşte!
Deschiderea adolescentului către părinte şi sentimentul că poate găsi în acesta un aliat, este dată de măsura în care este ascultat, nu este criticat, întrerupt sau sfătuit. Aşadar, în discuţiile cu copilul, fii pregătit să îl asculţi în proporţie de 70-80%.
10. Intră în lumea lui interioară!
Acordă interes pasiunilor, lucrurilor pe care le agreează, pătrunzând astfel în universul lui. Alege să petreci timp cu el în maniera specifică vârstei şi intereselor sale: făcând sport împreună, vizionând un film ales de el, răsfoind reviste sau navigând pe internet pe un subiect atractiv pentru el.
11. Ghidează-l să-şi onoreze promisiunile!
Stabiliţi împreună responsabilităţile şi regulile, scrieţi-le pe foaie tip contract şi semnaţi amândoi. Puteţi menţiona şi consecinţele în cazul nerespectării contractului.
12. Cunoaşte-i prietenii!
Pentru a îndepărta îngrijorările cu privire la anturajul adolescentului tău poţi face cunoştintă cu prietenii lui organizând diverse evenimente de socializare.
13. Dovedeşte-i afecţiune!
Chiar dacă adesea refuză afectiunea sau este nevoie să îl întrebaţi înainte dacă vrea să fie îmbrăţişat, de cele mai multe ori adolescentul simte nevoia apropierii fizice din partea părintelui, aşa că nu renunţaţi în a o oferi.
Dacă v-a fost util acest articol, ne puteţi lăsa într-un comentariu părerea voastră.
sursa

Author

Write A Comment